Челичном вољом мали хероји добијају битку против болести

Милијана Латиновић
Челичном вољом мали хероји добијају битку против болести

Бањалука - Побиједио сам леукемију и свим својим вршњацима желим поручити да је живот пред нама и да не смијемо одустати колико год борба била тешка, јер битка за здравље је најважнија.

Ријечи су то Владана Равњаковића (17) из Милића, младића погледа пуног наде и стидљивог осмијеха. Иако га је опака болест - леукемија довела у Бањалуку прије четири године, у "родитељској кући" пронашао је нови дом.

- Сада сам добро, нема више леукемије. Овдје смо због редовних контрола и много ми значи боравак у "родитељској кући". Раније смо се мучили, тражили стан, а овдје имамо све - рекао је овај ученик другог разреда Економске школе.

Владанову битку са леукемијом у стопу је пратила његова мајка Драгана Равњаковић.

- Вијест да мој син има леукемију била је шок за све нас. Поред болести, терапија и скупих лијекова, отежавајућа околност била је и тражење стана у Бањалуци гдје бисмо боравили кад Владан не прима терапије - прича ова мајка.

У том периоду ни она ни њен супруг нису били запослени, а, како каже, без подршке тешко би добили ову битку.

- Владан је завршио лијечење 2015. године, али се болест мора пратити у наредних пет година. Прегледи које је имао протеклих дана показују да нема леукемије и нема ничега на овом свијету што би ме обрадовало више од чињенице да се мој син опоравио - казала је Равњаковићева и додала да се тешко може ријечима описати колико је олакшање за породицу боравак у "родитељској кући".

Од отварања у септембру прошле године, уточиште је у том објекту пронашло 19 дјеце из РС која се лијече на УКЦ-у РС.

Предсједник Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести "Искра" Дијана Берић рекла је да су донације и даље једини извор финансирања "родитељске куће".

- Надам се да ће нам Министарство здравља и социјалне заштите помоћи да ријешимо ово питање, а од Владе РС очекујемо да нам додијели и грант који ће нам помоћи у раду - казала је Берићева.

Колико је "родитељска кућа" важна најбоље свједочи податак Одјељења хематоонкологије са Центром за хемофилију Клинике за дјечије болести УКЦ-а РС гдје годишње буде хоспитализовано око 700 дјеце са малигним болестима и обољењима крви.

Донација

Актив жена ДНС уручио донацију "родитељској кући"

Родитељску кућу јуче су посјетиле чланице Актива жена Градског одбора ДНС-а и уручиле им телевизор, тостер, микроталасну пећницу и пакет производа за одржавање хигијене.

- Донијели смо дио онога што у овој кући тренутно недостаје, како би домаћинска атмосфера која овдје влада била употпуњена - рекла је предсједник Актива Мира Поповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана