Број долазака и ноћења у Српску расте по двоцифреном постотку

Срна
Број долазака и ноћења у Српску расте по двоцифреном постотку

Бањалука - Републику Српску су за десет мјесеци ове године посјетила 372.993 туриста, који су остварили 797.525 ноћења, а статистика показује да је број долазака већи за 13,5 одсто, а ноћења за 18,6 одсто него у истом периоду лани, подаци су Републичког завода за статистику.

Према овим подацима, 177.843 страна туриста остварила су 406.525 ноћења, док су 150.150 домаћих гостију остварило 391.000 ноћења.


Број ноћења која су остварили страни туристи за десет мјесеци ове године већи је за 16,7 одсто, а домаћих гостију за 19,1 одсто него у истом периоду прошле године.

Од страних туриста највећи број ноћења остварили су гости из Србије, затим Хрватске и Словеније.

Посматрано према туристичким дестинацијама, домаћи гости су највише ноћења 170.477 остварили у бањама, док су страни туристи највише 204.162 ноћења остварили у осталим туристичким мјестима.

Економиста Стефан Маркићевић рекао је Срни да Република Српска полако хвата прикључак са свијетом када је ријеч о развоју туризма као веома битне области која ће подстаћи напредак других привредних грана.

Он сматра веома значајном одлуку ресорног министарства о проглашењу Бањалуке туристичким мјестом и истиче да је тај град већ на туристичкој карти и ван региона.

Маркићевић истиче да је ова одлука још важнија када се зна да страни туристи, изузимајући зимски период, највише ноћења остварују у осталим туристичким мјестима.

“Бање су ресурс који може још да се развија. Република Српска има потенцијала да на том плану слиједи примјере Мађарске, као и Чешке, која је у Карловим Варима до те мјере развила спектар понуда да данас важи за Монте Карло источне Европе”, рекао је Маркићевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана