Броћета: “Олуја” је геноцид, Срби не смију допустити да им други пишу историју

Срна
Броћета: “Олуја” је геноцид, Срби не смију допустити да им други пишу историју

ДРВАР - На Спомен-обиљежје Гувно у Дрвару данас су положени вијенци поводом 26 година од страдања и прогона Срба у акцији хрватске војске и полиције “Олуја”, а делегат из реда Срба у Дому народа федералног Парламента Горан Броћета поручио је да овај страшан сатански поход никада не смије бити заборављен, нити српски народ смије допустити да му други пишу историју.

“Тог 4. августа 1995. године хрватска војска је протјерала цјелокупно српско становништво са вјековних огњишта из Републике Српске Крајине и неколико западнокрајишких општина. Нажалост, велике силе ово нису препознале као геноцид, нити као етничко чишћење. Док са друге стране покушавају сатанизовати цијели српски народ за многе ствари гдје је и сам био жртва”, рекао је Броћета Срни.

Он је навео да су се Дрварчани данас присјетили једног од најтужнијих дана у новијој српској историји.

“Док год постојимо на овим просторима морамо узвишене главе и са великим поштовањем причати о патњи и голготи кроз коју пролази наш народ и у рату, али, нажалост, и данас у миру”, поручио је Броћета.

Начелник општине Дрвар Душица Рунић рекла је Срни да Спомен-обиљежје на Гувну симболизује највеће страдање српског народа из Крајине, али и мјесто сусрета избјегличке колоне из Лике и Крајине.

“На Гувну су се срели Срби из Лике и из Крајине и формирали избјегличку колону. Напустили су своја вјековна огњишта и кренули путем страдања да спасу живот”, навела је Рунићева.

Четрдесетпетогодишњи Топлица Карановић данас је пјешке кренуо из Мартин Брода испред манастира Рмањ до Бравска у Босанском Петровцу гдје је бомбардована избјегличка колона 1995. године.

“Идем стопама жртава страшне жОлујеж да одам почаст страдалима. Те 1995. године био сам војник и својим очима гледао њихова страдања”, рекао је Карановић Срни.

Он је истакао да му је циљ да овај његов чин прерасте у традицију.

“Жеља ми је да се што више људи укључи и тако ода почаст жртвама жОлујеж али свим страдалима у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату”, нагласио је Карановић.

Вијенце су данас положили делегати из Дома народа Парламента Федерације БиХ Горан Броћета, Александар Штрбац и Драгана Дамјановић, министар правосуђа Ливањског кантона Милан Башић, делегације општине Дрвар, општинске Борачке организације и политичких субјеката.

Хрватске снаге су 4. августа 1995. године напале Републику Српску Крајину - територију формално под заштитом мировних снага УН, начинивши низ злочина и протјеравши 250.000 Срба.

У злочиначкој акцији “Олуја” је, према евиденцији “Веритаса”, убијено и нестало 1.872 лица српске националности.

Хрватска војска је током офанзиве и након напада починила злочине над српским цивилима, а спаљено је више од 22.000 српских кућа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана