Брак и спортска каријера пречи од дипломе

Анита Јанковић Речевић
Брак и спортска каријера пречи од дипломе

БАЊАЛУКА - Спортска каријера, малољетничка трудноћа, брак, сиромаштво али и лоше оцјене само су неки од мотива због којих су 222 ученика школске 2021/2022. године прекинула средњошколско образовање, што је за 26 одсто више у односу на годину раније, а према ријечима стручњака, овакав тренд је недопустив јер у модерном друштву ни диплома факултета није гарант квалитетног живота.

Према  подацима Завода за статистику РС, средњу школу током претходне школске године напустило је 149 дјечака и 73 дјевојчице, а образовање су најчешће прекидали одмах у првом разреду. Статистичари су израчунали да је лош успјех у школи приморао 76 ученика да се испишу из школе, сиромаштво је било разлог код осам ђака, док је због недостатка подршке у породици једна дјевојчица била приморана да напусти средњу школу.

У току 2021/2022. године, према подацима Завода, у 61,7 одсто случајева средњошколци су образовање најчешће напуштали због болести, трудноће, брака и других личних разлога.

Предсједник Актива директора средњих школа регије Семберија Душко Ђурић каже за “Глас” да је број ђака који прекину образовање сваке године приближно исти, те да нема драстичног одступања.

- Средњу школу често напусте ђаци који се озбиљно баве спортом јер не могу ускладити обавезе. Сматрају да ће се кроз те друге видове животних избора остварити као личност и напредовати у каријери. Приватне средње школе касније буду њихов чест избор, као и ванредно стицање дипломе - рекао је Ђурић. 

- Склапање брака био је мотив једне Гачанке да претходне школске године оконча средњошколско образовање - прича директор Средњошколског центра “Перо Слијепчевић” у Гацку Александар Пуровић, наводећи да ова појава није честа на југу Српске.

- Посљедњих десетак година школовање су прекинула три ученика, а склапање брака био је разлог у сва три случаја. Сматрам да је прекид средњошколског образовања недопустив, јер се и високо образовање у данашњем времену намеће као обавеза. Ту је највише заказала породица која је девелвирана у модерном друштву - истиче Пуровић.   

Предсједник Актива директора средњих школа бањалучке регије Љубан Бајић, тврди да ова појава није честа у школама које гравитирају овом активу, али први човјек Угоститељско-трговинско-туристичке школе (УТТШ) у Бањалуци Борис Спасојевић наводи да су лани имали ђаке који су прекинули образовање.

- У питању су били спорадични случајеви, а разлози су одлазак у иностранство и лоше оцјене. Они који су напустили школу због одласка у иностранство не знам да ли су тамо отишли да раде, наставе школовање или ради спајања с породицом - рекао је Спасојевић.

Коментаришући ову друштвену појаву социолог Драго Вуковић сматра да је она посљедица глобалних идеологија, које људима дају лажну наду да могу урадити и постићи све што пожеле.

- Тако се човјек стимулише да уради лоше ствари, а напуштање средње школе је баш то, јер поставља се питање шта ће бити с тим младим људима који прекину средњошколско образовање, како ће опстати у друштву јер данас је високо образовање постало основни услов за квалитетно живљење. Такође, млади који не заврше средњу школу могу бити погодни за разне манипулације, на штету друштва и своје породице - казује Вуковић.

Додаје да су амбиције о успјешној каријери, мимо школског образовања, само лажна нада.

- Афирмација према спорту, музици и слично треба да постоји, али на то гледам искључиво као забаву и здрав живот. Напустити школу ради спортске каријере и те­ како је погрешно, јер врхунске резултате оствари тек мали број људи - категоричан је Вуковић.

Иностранство

Према подацима Завода за статистику, током школске 2021/2022. године 389 ученика промијенило је средњу школу и то махом унутар Републике Српске. На школовање у иностранство отишла су 92 средњошколца, док је 23 њих прешло у неку од средњих школа на подручју ФБиХ. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана