Болницама опрема вриједна 250.000 евра

Ж. Д.
Болницама опрема вриједна 250.000 евра

Сарајево - Влада Јапана донирала је медицинску опрему вриједну 250.000 евра за девет здравствених установа у БиХ, међу којима су и болнице у Градишци и Требињу.

Документа о примопредаји сетова хируршких инструмената и апарата за гинеколошко-акушерске и педијатријске клинике потписали су у петак у Сарајеву министар цивилних послова БиХ Адил Османовић и директори здравствених установа у присуству амбасадора Јапана у БиХ Казуја Огаве.

Захваливши на донацији, Османовић је рекао да ће добијена опрема побољшати квалитет услуга здравствене заштите на секундарном нивоу, посебно у области хирургије, гинекологије, акушерства и педијатрије, као и пренаталне и неонаталне дијагностике. Додао је да ће министарство у сарадњи са министарствима здравља у ФБиХ и РС, те Одјељењем за здравство Брчко дистрикта и агенцијом Јапански систем за међународну сарадњу, координисати активности у вези са грантом од 300.000 евра који је влада Јапана одобрила такође за сектор здравства. 

- Овај грант биће искориштен за набавку потребне медицинске опреме за болнице у БиХ, а његову реализацију очекујемо почетком наредне године - рекао је Османовић. 

У име крајњих корисника донације захвалио је директор Болнице Требиње Васо Мијановић те изразио наду да је ово само почетак сарадње са владом Јапана. 

- Болница Требиње је у овом пројекту добила електрохируршки нож, аспиратор, инфузиону пумпу и кардио-токограм, што ће допринијети унапређењу квалитета у нашој здравственој установи - рекао је Мијановић. 

Медицинску опрему добили су и Клинички центар Универзитета у Сарајеву, Универзитетски клинички центар Тузла, Свеучилишна клиничка болница Мостар, Кантонална болница "Др Сафет Мујић" Мостар, Кантонална болница Горажде, Жупанијска болница "Др фра Миховил Сучић" Ливно, те Здравствени центар Брчко. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана