Бољи услови задржавају младе

Анита Јанковић-Речевић
Бољи услови задржавају младе

Бањалука - Тешка социјална ситуација и неуређен систем најчешћи су разлози због којих млади одлазе са ових простора, а бољи радни и животни услови спријечиће одлив становништва, закључено је на округлом столу у организацији Удружења грађана “Мисли добро” који је одржан у оквиру пројекта “Заједно мислимо добро”, чији је циљ санација купатила бањалучког породилишта.

Учесници јучерашњег округлог стола у Бањалуци “Народ који нестаје, а може и другачије” поручили су да држава мора наћи начин да тренд одлазака буде што прије заустављен.

Представница Удружења “Мисли добро” Наташа Тешановић рекла је да треба много рада како би били створени бољи економски систем и здравије друштво.

- То је болан и дуготрајан процес, али држава треба да иницира национални програм и стратегију спречавања демографске катастрофе користећи искуства земаља које су у томе успјеле. Треба да се фокусира на економски опоравак и наталитетну политику - рекла је Тешановићева.

Социолог Иван Шијаковић истиче да систем треба да буде уређен тако да нема корупције, насиља и криминала, односно да се људи не плаше за своју безбједност.

Магистар за дипломатију и међународне односе Синиша Бундало каже да док год су плате мале и касне, не могу се очекивати промјене, и додаје да послодавци морају поштовати права и радно вријеме радника те их адекватно платити.

Почетак хуманог пројекта “Заједно мислимо добро”, који је покренут као допринос смањењу тренда одласка људи, озваничен је извођењем представе “Хипноза једне љубави” Душана Ковачевића која на бајковит начин провлачи проблеме одласка младих људи из земље.

Представу су синоћ и у уторак увече у Народном позоришту РС извели глумци Звездара театра из Београда, а сав приход од продатих улазница, у износу од 15.000 КМ, у цјелости ће бити дониран у сврху санације санитарних просторија у Клиници за гинекологију и акушерство Универзитетског клиничког центра РС, за шта је неопходно 170.000 марака.

Донација “м:тела”

Подршку пројекту “Заједно мислимо добро” пружила је и компанија “м:тел” која ће донирати 15.000 КМ за санацију санитарних просторија у Клиници за гинекологију.

У “м:телу” кажу да многобројни велики пројекти хуманости који су реализовани годинама уназад уз њихову помоћ најбоље говоре о истинској жељи ове компаније да улаже у заједницу како би што боље утицала на позитивне промјене.

- Овом подршком “м:тел” наставља дугогодишњу праксу даровања новца за боље услове лијечења у клиникама, посебно када су у питању бебе и породиље - рекла је портпаролка “м:тела” Јелена Максимовић на конференцији за новинаре која је одржана у уторак у Бањалуци поводом званичног почетка прве фазе поменутог пројекта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана