Бојић: Институције задужене за тражење нису одговориле задатку

Срна
Бојић: Институције задужене за тражење нису одговориле задатку

Сарајево - Предсједавајући Заједничке комисије за људска права парламента БиХ Борислав Бојић рекао је данас у Сарајеву да Институт за тражење несталих лица БиХ и остале институције БиХ задужене за тражење несталих лица нису одговорили задатку који је пред њих постављен.

"Због тога морамо направити пресјек стања у тој области да бисмо знали гдје су уложена средства и какви су ефекти рада ових институција које се баве тражењем несталих лица", рекао је Бојић новинарима након презентације препорука Међународне комисије за нестала лица /ICMP/ за одржавање напора који се улажу на проналажењу несталих у БиХ.

Према његовим ријечима, 20 година тражења несталих, огромна финансијска средства и чињеница да ниједан извјештај од Министарства за људска права и избјеглице и Савјета министара БиХ није упућен Парламентарној скупштини БиХ захтијевају да буде направљен пресјек стања у области тражења несталих.

Бојић је најавио да ће Заједничка комисија за људска права Парламентарне скупштине БиХ, на чију је иницијативу и захтјев организована презентација, 28. августа организовати радионицу, односно тематску сједницу на којој би требало да буде да добијена потпуна информација ресорног министарства докле се стигло у тражењу несталих, шта је неопходно урадити да би и преостали нестали били пронађени и идентификовани.

Према његовим ријечима, све вријеме постоји дискриминација када је ријеч о тражењу несталих лица српске националности и никада није одговорено на захтјев српских породица да буде урађен извјешај који би то потврдио или демантовао.

"Добили смо обећање да би тај извјештај могао да дође у Представнички дом, али га за сада нема. Претпостављам да ће овај Савјет министара и надлежни министар обезбједити да таква информација дође у Парламентарну скупштину БиХ", рекао је Бојић.

Предсједавајући Колегијума директора Института за тражење несталих лица БиХ Милутин Мишић рекао је да ће се у наредном периоду, уколико се жели ријешити проблем проналажења још 8.000 лица, морати промијенити понашање и бити више политичког слуха.

"У наредном периоду очекујемо да БиХ, као суоснивач Института, учини више него до сада, првенствено због промијењене улоге ICMP-а. Надам се да ћемо у наредном периоду имати пуно већу подршку од извршне власти на свим нивоима у БиХ, јер је до сада није било довољно", истакао је Мишић.

Генерални директор ICMP-а Кетрин Бомбергер подсјетила је да је до сада идентификовано 70 одсто од укупног броја несталих лица, али да још треба пронаћи око 8.000 људи, и истакла да је циљ данашњег састанка био да се подсјете власти у БиХ да због тога морају остати активне у процесу тражења и идентификације несталих лица.

"Скренули смо им пажњу на шест закључка из нашег извјештаја, од којих се један тиче Закона о несталим лицима који још никада није доживио пуну примјену, укључујући Централну едвиденцију несталих лица која никада у потпуности није верификована, те Фонд за подршку породицама несталим лицима који никада није заживио", истакла је Бомбергер.

Она је нагласила да, иако је БиХ направила огроман успјех у овом процесу, мора да буде пронађено још 8.000 лица, због чега власти у БиХ морају остати активне у овом процесу.

Бомбергер сматра да Савјет министара БиХ мора да обезбиједи средства за све институције које су укључене у процес тражења несталих лица.

Она је најавила да ће ICMP у БиХ остати присутан до краја 2016. године, а да све након тог периода зависи од великодушности донатора и средстава која буду обезбијеђена за ово подручје.

Министар за људска права и избјеглице Семиха Боровац сматра да је, да би овај посао био окончан, потребно да буде утврђена одговорност свих институција.

"Потребно је урадити мапу путу према којој би се све надлежне институције у овом процесу понашале, и искористити подршку међународних институција. Циљ мапе пута је реализација препорука, обавеза и свега што није урађено", појаснила је Боровац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана