БиХ заостаје по питању дигитализације

Srna
Foto: Agencije

ЈАХОРИНА- Мањкавости система јавних набавки у БиХ су исте као и у другим земљама, али овдје недостају неки алати, попут дигитализације, изјавио је Горан Матешић, директор Међународне конференције о јавним набавкама, која се данас и сутра одржава на Јахорини.

Према његовим ријечима, стручност људи у БиХ не заостаје за онима у свијету.

"Корупција се увијек налази тамо гдје има новца, моћи и утицаја. Отуда је јавна перцепција коруптивности врло висока", рекао је Матешић на конференцији за новинаре и напоменуо да перцепција не одговара правном стању, јер такав систем не би био одржив.

Он је истакао да у високој мјери постоје поступци јавне набавке који су добро направљени, али да се ипак мора имати у виду да корупцију није могуће у потпуности искоријенити.

"Оно што се може је да се направи добар правни оквир и обезбиједе људски ресурси и технологија", рекао је Матешић, те додао да је у БиХ започета дигитализација јавних набавки.

Матешић је рекао да на овој конференцији учествују врхунски европски стручњаци из Грчке, Француске, Аустрије, Велике Британије, Хрватске, те из Србије, САД, као и домаћи експерти који ће у ова два дана размијенити идеје, јер је размјена идеја, како је рекао, основа напретка.

Шеф Политичког одјељења при Делегацији ЕУ у БиХ Елизабет Томашинец изјавила је да су јавне набавке врло битне за изградњу и раст тржишта, те додала да је ЕУ била веома активна у изградњи законског оквира у овој области.

"Један од 14 припоритета које дефинише ЕУ је допуна и измјена Закона о јавним набавкама и врло смо срећни да је БиХ то успјела да уради у августу. Сматрамо да је то корак у правом правцу", истакла је Томашинецова и додала да се тиме не зауставља рад по том питању.

Према њеним ријечима, даље постоји рад који се односи на разрађивање овог закона, те његово усклађивање са оним што налаже законодавство ЕУ, а што укључује област концесија и партнерства код јавних набавки.

"ЕУ ће увијек бити ту да пружи сваку врсту подршке БиХ, на јачању области јавних набавки", поручила је Томашинецова.

Представник Удружења економиста "Економски форум" из Бањалуке Горан Рачић рекао је да на овом скупу учествује велики број међународних експерата и професора који требају домаћим стручњацима да пренесу одређена знања и искуства посебно из ЕУ.

Према његовим ријечима, сектор јавних набавки у БиХ треба ојачати, прије свега повезивањем са регионом, ЕУ, јер су оне битан сегмент у пословном и друштвеном животу БиХ.

"То је један од услова који БиХ има из Споразума о стабилизацији и придруживању, те из препорука Европске комисије приликом приступања европским интеграцијама", подсјетио је Рачић.

Он је рекао да ће учесници конференције у наредна два дана размијенити искуства, те разматрати одређене иницијативе које су неопходне да би се Закон о јавним набавкама у БиХ подигао на још један већи ниво.

Према његовим ријечима, крајњи циљ је нови закон о јавним набавкама који би отклонио све оне спекулације и мањкавости који има постојећи закон.

Главни предавачи су професор међународног и европског трговачког права са Универзитета у Халу у Енглеској Кристофер Бовис, професор управног права са Универзитета у Торину Роберто Каранта, Сања Бадров Ранић из Хрватске и судија Федералног управног суда из Граца Карин Шнабл.

Међу панелистима су и међународни стручњак и консултант из компаније "Планет С.А." из Атине Никос Манолопулос, Тарик Рахић из Агенције за јавне набавке БиХ, међународни стручњак и консултант из Србије Вељко Сикирица, судија Суда БиХ Маида Бикић, те руководилац правне службе "БХ пошта" Хајрудин Буза.

Панелисти су и члан Канцеларије за разматрање жалби БиХ Синиша Тешановић, декан Правног факултета Универзитета у Сарајеву Зинка Грбо, руководилац групе за нормативно-правне послове из Агенције за јавне набавке БиХ Дражен Видаковић, као и ревизор Канцеларије за ревизију институција БиХ Драган Вукајловић.

Покровитељ конференције је Савјет министара, уз учешће Делегације ЕУ у БиХ, Правног факултета Универзитета у Бањалуци и Правног факултета Универзитета у Сарајеву. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана