БХРТ гаси сигнал, нема преноса Евра

Ведрана Кулага
БХРТ гаси сигнал, нема преноса Евра

Сарајево - БХРТ ће 30. јуна угасити сигнал због тешке финансијске ситуације у коју је запао, а послије те одлуке све је извјесније и да ће гледаоци у БиХ бити међу ријеткима у свијету који ће бити ускраћени за пренос утакмица Европског првенства у фудбалу.

Управни одбор БХРТ-а одлучио је јуче да од краја јуна буде привремено прекинута продукција и емитовање програма.

- То је директна посљедица дуга ентитетских јавних емитера од 25 милиона КМ. Дуг ФТВ-а је достигао 16,5 милиона, а РТРС-а 8,8 милиона КМ - навео је Управни одбор БХРТ-а.

Истакли су да институције БиХ нису ријешиле дуготрајан проблем наплате РТВ таксе и финансирања јавног сервиса те да је њихова одлука о гашењу сигнала изнуђена.

- Одлука најављује реалне околности које ће настати након 30. јуна, када истиче досадашњи модел наплате РТВ таксе. Ова одлука имаће посљедице на функционисање цјелокупног система јавног емитовања. Одбор је наложио руководству БХРТ-а да најуже сарађује са пословодствима ентитетских емитера на проналажењу рјешења која ће отклонити разлоге због којих је донесена одлука. Ако ништа не буде предузето, БиХ ће постати једина европска земља која неће имати јавни сервис на државном нивоу - наведено је у саопштењу Управног одбора БХРТ-а, које је потписао предсједавајући Есад Готовуша.

Због катастрофалне финансијске ситуације у БХРТ-у све је извјесније и да ће БиХ бити једна земља у Европи која неће преносити европски фудбалски шампионат, који ће бити одржан од 10. јуна до 10. јула. БХРТ-у данас истиче рок за уплату 1,9 милиона франака који представља дио дуга према Европској радиодифузној унији (ЕБУ).

- Наложили смо менаџменту да још једном преговара са ЕБУ и то је једина шанса, јер новца нема - казали су у Управном одбору БХРТ-а.

Ако Европљани не буду имали разумијевања за проблеме јавног сервиса БиХ љубитељи фудбала остаће ускраћени за чаролије мајстора те игре, јер према одлуци УЕФА ниједна комерцијална телевизија не може да преузме права преноса.

Генерални директор РТРС-а Драшко Милиновић и члан Управног одбора Слободан Бошковић нису одговарали на телефонске позиве.

Одбор система јавних РТВ сервиса у БиХ давно је усагласио нови модел наплате РТВ таксе и упутио га Савјету министара БиХ. Комисија за саобраћај и комуникације требало би да предложи руководству Представничког дома Парламента БиХ да затражи од Савјета министара да се изјасни о новом приједлогу за наплату РТВ таксе, али у комисији за то нема сагласности. Дом народа Парламента БиХ прошле седмице није прихватио финансијски план ни планове програма БХРТ-а за ову годину. Овај јавни сервис прошлу годину је завршио са губитком већим од пет милиона КМ.

Дигитализација

Кулминација кризе у БХРТ-у могла би додатно успорити и тестно емитовање дигиталног сигнала у БиХ. Оно је требало да почне половином мјесеца, али су га закочили административни проблеми.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана