Безбрижнија трудноћа уз бесплатан пренатални тест

Милијана Латиновић
Безбрижнија трудноћа уз бесплатан пренатални тест

БАЊАЛУКА - Парови у Српској који планирају потомство ускоро ће моћи да одахну јер је покренута иницијатива да Република свима плаћа пренатални тест, који се ради у трудноћи са циљем добијања информације о здрављу труднице и бебе, а кошта и до 1.600 марака.

Нови национални програм подршке трудницама иницирала је предсједница РС Жељка Цвијановић која очекује да већ идуће седмице кроз амандмане у оквиру Закона о здравственом осигурању, буде регулисана иницијатива бесплатног пренаталног теста за будуће мајке.

Она је навела да је овај закон већ у скупштинској процедури и да је прошао јавну расправу, али да је могуће амандмански дјеловати да би ова иницијатива што прије заживјела.

- Ако и не буде, имаћемо краткорочну мјеру која ће покривати период од неколико мјесеци да би се онда законски интервенисало да од сљедеће календарске године имамо средства - рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да је планирано око десет милиона КМ за ову иницијативу.

- Сматрам да ће овим Република Српска направити велики искорак. Водимо рачуна о здрављу, желимо да будући родитељи буду спокојнији и да дочекају своје потомство на миран начин - истакла је Цвијановићева.

Цвијановићева је казала да ће о овој теми данас разговарати са министром здравља и социјалне заштите РС Аленом Шеранићем и директором Фонда здравственог осигурања Дејаном Кустурићем и нагласила да је већ добила подршку српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и премијера Српске Радована Вишковића.

Предсједница је захвалила удружењима која воде рачуна о здрављу дјетета и породици за подршку и препоруку за покретање ове иницијативе, која је првобитно била усмјерена само за ризичне трудноће, али је отворена могућност да свака трудница може да уради пренатални тест.

Директор дервентског Дома здравља и гинеколог Мирко Шаран поздравио је иницијативу предсједнице и рекао да скоро свака четврта трудница у Дервенти има индикације да уради пренатални тест.

- Дефинитивно један број трудница није у могућности да плати тај тест, а тамо гдје постоје индикације тест је пријеко потребан, тако да је ова иницијатива пун погодак - рекао је Шаран.

Да је овај потез и те како значајан, не само за будуће родитеље, већ и за цијело друштво сагласна је и предсједница Удружења “Бебе” из Требиња Снежана Мисита.

- Од самог почетка трудноће будући родитељи знаће да ли је трудноћа здрава. Осим тога цијена тих тестова је од 1.000 до 1.600 марака, а уколико је близаначка трудноћа онда још и више. Многи се хватају за главу да ли ће моћи и како да плате. Уз ову мјеру родитељи ће бити безбрижнији и растерећенији - рекла је Мисита за “Глас Српске”.

Додаје да је амниоцентеза много стреснији поступак и резултати се дуже чекају.

- Пренатални тест је једноставнији, ради се из узорка крви и сигурна сам да ће све жене које планирају мајчинство бити много мирније уз ову мјеру - истакла је Мисита.

Фоча као примјер

Жељка Цвијановић је истакла да је општина Фоча већ увела мјеру бесплатног пренаталног теста.

Додала је да је у разговору са начелником те локалне заједнице подржала ову мјеру и покренула исту иницијативу на нивоу Републике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана