Бањалучанину Александру Милинковићу хуманисти једина нада: Једина жеља да прохода и буде са дјететом

Јана Кезић
Бањалучанину Александру Милинковићу хуманисти једина нада: Једина жеља да прохода и буде са дјететом

БАЊАЛУКА - Да поново стане на ноге и прошета градом са својим дјететом једина је жеља Бањалучанина Александра Милинковића (33), а на том путу највећа нада су му хумани људи јер му је за лијечење и рехабилитацију потребно 40.000 евра.

Александар је 2019. приликом скока у базен доживио тешку повреду главе, што је узроковало “спастичну квадриплегију” и висок степен трајне инвалидности. Након овог догађаја конци судбине у породици Милинковић су се чудно испреплитали.

Александрова сестра Маја Гајић казала је за “Глас Српске” да је овај отац, супруг и дипломирани инжењер информатике водио сасвим нормалан живот до тог кобног 11. августа 2019, када у њиховим животима наступа прави пакао.

- Након тог несрећног случаја лијечио се у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) РС у Бањалуци и имао је више операција вратних пршљенова. Повреда између трећег и петог пршљена изазвала је парализу - рекла је Гајићева. Лијечио се, каже, и у Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију “Др Мирослав Зотовић”, али је и то заустављено због вируса корона. Сада се Александар и његова породица боре сами, како знају и умију. 

- Уз консултације са доктором Николом Бојићем из УКЦ-а одлучили смо да га премјестимо у клинику “Орто МД” у Новом Саду. Ријеч је о приватној клиници која се бави рехабилитацијом пацијената попут мог брата и тамо је свакодневно на шестосатној рехабилитацији, а са њим константно ради неколико физиотерапеута, плус роботи у зависности од вјежби - казала је Гајићева.

Објаснила је да његова рехабилитација у Новом Саду траје већ годину и по, те да се због даљег наставка лијечења у тој установи и прикупља новац.

- Он је имао три операције матичних ћелија и уз све рехабилитације видљив је помак. Није могао помјерити ни руке ни ноге, а сада може да помјера руке и да вјежба - рекла је Гајићева. Нагласила је и да су у сталном контакту са љекарима из Србије који раде у Њемачкој и прате његов случај од почетка.

- Они су нам потврдили да је рехабилитација у Новом Саду једина шанса - истакла је Гајићева.

Пуна љубави и оптимизма да ће њен брат поново бити онај стари, Гајићева каже да је Александар велики борац, упоран и спреман да добије ову битку.

- Његова највећа жеља је да прохода и да буде код куће са својим дјететом. Беба која је имала два мјесеца кад се он повриједио сада ће да напуни три године - рекла је Гајићева. Објаснила је да је мајка морала дати отказ како би могла бити са њим у Новом Саду у којем плаћају приватни смјештај, а да су му отац и супруга запослени.

Број жиро-рачуна

Хумани људи могу помоћи уплатом у маркама на НЛБ БАНКА: 562-099-81595846-22 и ИНТЕСА САНПАОЛО БАНКА: Александра Милинковић 154-505-99248764-67. За уплате из иностранства: Јелена Милинковић IBAN: BA3956-2099-8158-9732-31 SWIFT BIC: RAZBBA22.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана