Авион ће чувати усјеве и воћњаке

Анита Јанковић-Речевић
Авион ће чувати усјеве и воћњаке

Бањалука - Због све чешћих олујних облака и ћудљивог времена које представља велике изазове за пољопривреду, Република Српска планира набавку авиона који би већ од наредног прољећа могао бранити усјеве и воћњаке од града.

Авион опремљен за противградну заштиту представницима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске и предузећа “Противградна превентива РС” јуче је на аеродрому у Залужанима код Бањалуке представила делегација противградне заштите аустријске покрајине Штајерска, која има велику традицију, искуство и квалитет у сузбијању града из ваздухоплова.

Ресорни министар Борис Пашалић рекао је да има много штете на подручјима у Српској на којима је забрањено дејство противградним ракетама, те да је због тога неопходна набавка летјелице.

- У ситуацијама када је забрањено испаљивање противградних ракета ти авиони могу летјети и тако спријечити и умањити штету од града. Летјелица може дејствовати на градоносне облаке сребро-јодидом на висинама од 500 до 2.000 метара - рекао је Пашалић.

Он је навео да ће за куповину ваздухоплова бити усмјерена средства од противградне накнаде коју плаћају пољопривредници.

- Тај авион управо треба нашим произвођачима и грађанима, а, ако не буде потребе за набавком нових противградних ракета у овој сезони, можда ћемо за њега одвојити средства до краја ове године - додао је Пашалић.

Директор “Противградне превентиве РС” Тихомир Дејановић појаснио је да  би авион био добро рјешење у пограничном дијелу Српске, као и због одвијања авио-саобраћаја. Додао је да је град лани у Приједору, Бањалуци и Лакташима нанио штету већу од 16 милиона КМ, због чега се кренуло у пројекат набавке авиона. 

- За набавку и опремање авиона по западним стандардима потребно је најмање двије године и ми ове године планирамо набавку, а наредне опремање летјелице. Неопремљен авион кошта од 150.000 до 200.000 КМ, док је за опремање потребно око 50.000 евра - рекао је Дејановић и додао да би, у зависности од финансија, авион могао дејствовати већ од наредне противградне сезоне.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић поздравио је намјеру да се набави авион који штити од града.

- Све што је усмерено у заштиту пољопривреде и сељака одобравамо и подржавамо. Ове године противградна заштита била је заиста ефикасна и спријечила милионске штете - казао је Маринковић. Он је додао да Српска улаже значајна средства у одбрану од града, те да томе свједочи набавка радарских система на Борју и Јахорини, који наговјештавају кретање ваздушних струја тако да стријелци могу на вријеме дјеловати.

Обука пилота

Аустријанци су током јучерашње посјете Српској обећали бесплатну обуку за једног пилота.

- Бесплатна обука пилота из РС трајаће двије до двије и по сезоне. Ови  авиони су се показали као веома добри у спречавању штета на усјевима - рекао је Далибор Јелисић, који у Аустрији пилотира противградним авионима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана