Аутопут чека насип и асфалт

Дијана Дујић
Аутопут чека насип и асфалт

Добој - Изградња дионице аутопута Бањалука - Добој од Прњавора до Добоја је при крају, а радницима је преостало да израде дио насипа и наставе асфалтирање.

Министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић рекао је након обиласка градилишта на овој дионици аутопута да је презадовољан динамиком и квалитетом радова.

- Извођачи радова и директор предузећа "Аутопутеви РС" Душан Топић увјерили су ме да све тече планираном динамиком и да је све у реду. Задовољан сам овим што видим - рекао је Трнинић у Кладарима код Добоја.

Топић је рекао да су двије трећине посла урађене и да остају још завршни радови.

- То се првенствено односи на завршетак израде насипа у дужини од неколико километара и наставак асфалтирања - казао је Топић.

Према његовим ријечима, прошле године је асфалтирано осам километара аутопута и завршени бетонски објекти. То су углавном надвожњаци за које су урађени темељи и стубови, а преостало је још да ове године буду нанесени бетонски носачи и урађене коловозне конструкције.

- Пуно посла је пред нама, али се надамо да га можемо обавити ако будемо имали нормалне временске услове. Прошла година била је кишовита и то нас је мало успорило, али надамо се да ће ове године то кашњење бити надокнађено и да ће сви послови, као што је и предвиђено, бити завршени до краја године - рекао је Топић.

Аутопут гради конзорцијум који чине "Интеграл инжењеринг" из Лакташа и "Гранит" из Скопља. Главни инжењер у "Интеграл инжењерингу" Боро Здјелар очекује да ће ова година, што се тиче временских услова, бити повољнија за извођаче и да ће успјети санирати неколико локалитета на којима је дошло до оштећена проузрокованих врло лошим временским условима и неуобичајено великим падавинама.

- Предузимамо одређене радње да та мјеста издренирамо и осушимо и на тај начин створимо предуслове за наставак асфалтерских радова. За сада иде све по плану и очекујемо да ћемо испоштовати планиране рокове и да неће бити кашњења - рекао је Здјелар.

Представник компаније "ИРД ептис", која је задужена за ревизију израде пројекта и надзор изградње аутопута, Дејвид Пратен рекао је да је направљен значајан напредак у току протекле године изградњом петље Прњавор и моста преко ријеке Босне. Он је изразио наду да ће почетком ове грађевинске сезоне извођачи радова имати још бољи напредак.

Дионица Добој - Прњавор дуга је 36,6 километара.

Напредак

На траси Добој - Прњавор средином прошле године постављен је први асфалт, а највећи напредак је видљив на најзахтјевнијем објекту - мосту Босна у Кладарима код Добоја, чија је конструкција завршена. У наредном периоду слиједи припрема за полагање хидроизолације, асфалта и заштитних ограда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана