Атлагић: Нотама чувамо традицију и повезујемо народ и полицију

Срна
Атлагић: Нотама чувамо традицију и повезујемо народ и полицију

Бањалука - Чланови Полицијског оркестра Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске са поносом наступају на обиљежавању свих значајних датума за Српску и настоје да публици пренесу осјећај припадности полиције народу, рекла је руководилац овог оркестра Јелана Атлагић.

Атлагићева је истакла да су за годину и по дана одржали шест самосталних концерата широм Српске, на којима је оркестар остварио нераскидиву везу са публиком.

Подсјетивши да је Полицијски оркестар основан у децембру 2017. године, она је напоменула да су први самостални цјеловечерњи концерт имали 21. новембра прошле године у оквиру обиљежавања Аранђеловдана - крсне славе МУП-а Српске.

“План нам је да овај концерт постане традиционалан, те да сваке године имамо нови репертоар, па смо већ почели припреме за овогодишњи концерт”, рекла је Атлагићева Срни.

Она је изразила задовољство што је оркестар, након Бањалуке, имао прилику да се представи и у другим градовима Српске, у којима их је публика срдачно дочекала и дала им подршку.

“Имали смо незаборавне концерте у Бијељини, Добоју, Источном Сарајеву, а наступ у Требињу је био посебан, јер је био на отовреном, испод платана, што је био посебан доживљај и за нас и за публику”, рекла је Атлагићева.

Она је истакла да публика, када види чланове оркестра у униформи, обично сматра да су и они полицајци, а да им изненађење представља спознаја да су они професионални музичари, који припадају МУП-у Републике Српске.

Оркестар има разнолик репертоар, каже Атлагићева, јер осим маршева и химни, које овакви оркестри традиционално свирају, изводи и родољубиве композиције, које су свима познате, као што су “Тамо далеко”, “Креће се лађа француска” и друге.

“Публици волимо да се представимо и извођењем популарних композиција, нарочито филмске музике, у којима наши музичари нарочито уживају, тако да имамо веома разнолик репертоар”, рекла је Атлагићева.

Оркестар често има протоколарну улогу, а Атлагићева издваја посјете Бањалуци предсједника Горњег дома парламента Руске Федерације Валентине Матвијенко и министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова, те инаугурацију предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић.

“Велика част и задовољство нам је било наступати на Светосавском балу у Бечу, у јануару ове године, јер нам је то била прилика да се представимо и ван граница Републике Српске”, рекла је Атлагићева.

Полицијски оркестар тренутно има 20 чланова, а диригент је Душан Покрајчић. У плану је аудиција за нове чланове, јер ће му у будућности бити потребна нова прва труба и први саксофон.

“Диригент, осим што диригује оркестром, прави и аранжмане. Покрајчић је и аутор прве химне МУП-а Републике Српске, посвећене полицији, која је премијерно изведена 4. априла ове године поводом обиљежавања Дана полиције Српске”, рекла је Атлагићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана