Atlagić: Notama čuvamo tradiciju i povezujemo narod i policiju

Srna
Atlagić: Notama čuvamo tradiciju i povezujemo narod i policiju

Banjaluka - Članovi Policijskog orkestra Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske sa ponosom nastupaju na obilježavanju svih značajnih datuma za Srpsku i nastoje da publici prenesu osjećaj pripadnosti policije narodu, rekla je rukovodilac ovog orkestra Jelana Atlagić.

Atlagićeva je istakla da su za godinu i po dana održali šest samostalnih koncerata širom Srpske, na kojima je orkestar ostvario neraskidivu vezu sa publikom.

Podsjetivši da je Policijski orkestar osnovan u decembru 2017. godine, ona je napomenula da su prvi samostalni cjelovečernji koncert imali 21. novembra prošle godine u okviru obilježavanja Aranđelovdana - krsne slave MUP-a Srpske.

“Plan nam je da ovaj koncert postane tradicionalan, te da svake godine imamo novi repertoar, pa smo već počeli pripreme za ovogodišnji koncert”, rekla je Atlagićeva Srni.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je orkestar, nakon Banjaluke, imao priliku da se predstavi i u drugim gradovima Srpske, u kojima ih je publika srdačno dočekala i dala im podršku.

“Imali smo nezaboravne koncerte u Bijeljini, Doboju, Istočnom Sarajevu, a nastup u Trebinju je bio poseban, jer je bio na otovrenom, ispod platana, što je bio poseban doživljaj i za nas i za publiku”, rekla je Atlagićeva.

Ona je istakla da publika, kada vidi članove orkestra u uniformi, obično smatra da su i oni policajci, a da im iznenađenje predstavlja spoznaja da su oni profesionalni muzičari, koji pripadaju MUP-u Republike Srpske.

Orkestar ima raznolik repertoar, kaže Atlagićeva, jer osim marševa i himni, koje ovakvi orkestri tradicionalno sviraju, izvodi i rodoljubive kompozicije, koje su svima poznate, kao što su “Tamo daleko”, “Kreće se lađa francuska” i druge.

“Publici volimo da se predstavimo i izvođenjem popularnih kompozicija, naročito filmske muzike, u kojima naši muzičari naročito uživaju, tako da imamo veoma raznolik repertoar”, rekla je Atlagićeva.

Orkestar često ima protokolarnu ulogu, a Atlagićeva izdvaja posjete Banjaluci predsjednika Gornjeg doma parlamenta Ruske Federacije Valentine Matvijenko i ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova, te inauguraciju predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović.

“Velika čast i zadovoljstvo nam je bilo nastupati na Svetosavskom balu u Beču, u januaru ove godine, jer nam je to bila prilika da se predstavimo i van granica Republike Srpske”, rekla je Atlagićeva.

Policijski orkestar trenutno ima 20 članova, a dirigent je Dušan Pokrajčić. U planu je audicija za nove članove, jer će mu u budućnosti biti potrebna nova prva truba i prvi saksofon.

“Dirigent, osim što diriguje orkestrom, pravi i aranžmane. Pokrajčić je i autor prve himne MUP-a Republike Srpske, posvećene policiji, koja je premijerno izvedena 4. aprila ove godine povodom obilježavanja Dana policije Srpske”, rekla je Atlagićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Srpska bogatija za 27 beba
Srpska bogatija za 27 beba
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana