Асфалтирају путеве и на плус 40 степени

Данијела Стоканић
Асфалтирају путеве и на плус 40 степени

Бањалука - Тропски талас врућина у РС "отјерао" је готово све са улица, осим путара и грађевинаца примораних да зарађују "кору хљеба" на температури која је премашила и 40 степени Целзијуса.

Високе температуре многи нису лако поднијели ни у климатизованим просторијама, а колико је тешко боравити на отвореном када упекне из неба и земље најбоље знају радници који су јуче по највећој жези асфалтирали путеве.

То је само један од доказа да бројни апели и упозорења надлежних институција на послодавце да, због изузетно високих температура  ваздуха, прерасподијеле радно вријеме и  тако заштите здравље радника, нису уродили плодом.

Радници једног путарског предузећа у Бањалуци, које смо јуче затекли у 14 часова како асфалтирају улицу, кажу да посао не може чекати.

- Не знам шта је горе, стајати на овом ужареном асфалту из којег, имам осјећај, избија 300 степени, или чекати у "финишеру", у чијој кабини има више од 100 степени. Осим тога, хлад наћи у овом дјелу града је као добити седмицу на лоту - рекао је један од радника ходајући поред машина са лопатом, гдје му се пара врелог асфалта дизала право у лице.

Мало боља ситуација је кад су у питању грађевинци који су јуче градили зграде и друге објекте, јер они могу наћи бар колико-толико хлада испод плоче или поред зида.

Неки од њих имају и "добре" послодавце, који су им скратили радно вријеме до 15 часова све док трају врућине.

- Вруће јесте, али шта ћемо, немамо избора, морамо да радимо. Шефови су имали мало разумијевања па су нам скратили радно вријеме, али то нема никакве вајде, јер су највеће врућине до три сата поподне - рекао је један од грађевинаца у бањалучком насељу Лауш.

Одлуке појединих послодаваца да радници на отвореном морају да раде без обзира на температуру ваздуха која достиже и 40 степени, нашле су на оштру осуду Савеза синдиката РС. Генерални секретар Савеза синдиката РС Велка Оџаковић истакла је да су сваке године па и ове упозоравали послодавце да заштите своје раднике од врућине, али, како каже, узалуд.

- Чак смо обилазили градилишта и на лицу мјеста упозоравали послодавце, док смо инспекцију буквално молили да се позабаве овим проблемом. Међутим, како закон не забрањује рад на овако високим температурама, радници на отвореном су препуштени савјести послодаваца - рекла је Оџаковићева.

Нико од послодавца које смо јуче позвали није био расположен да коментарише овај проблем.

Осим радника, између 12 и 16 часова на улицама широм РС јуче се могао видјети само покоји пролазник, док се на базенима и купалиштима тражило мјесто више.

У Службама хитне помоћи у РС истичу да број пацијената, због врућина, повећан, али не много. У Бањалуци, гдје је температура била највиша, повећан је број интервенција на терену, потврдили су у бањалучком Дому здравља.

- Највише се јављају пацијенти са високим крвним притиском и срчаним обољењима - рекли су у овом Дому здравља.

Онима који не морају да раде на отвореном љекари препоручују да избјегавају боравак напољу када је сунчево зрачење најјаче. Савјетују им да не излазе напоље без капа,  шешира и сунчаних наочара, те да носе одјећу свијетлих боја.

- Препоручљиво је узимање што више воћа, поврћа, воде и природних воћних сокова. Старијим особама и хроничним болесницима савјетује се обавезно узимање прописане терапије - поручили су из Дома здравља.

Стиже освјежење

Температуре изнад 35 степени Целзијуса у РС би требало да се задрже још данас, а већ вечерас су могући киша и пљускови са грмљавином.

Прогнозе показују да ће температура пасти сутра, а уз осјетне разлике од запада гдје ће бити само 18 степени, до југоистока гдје ће жива достићи 30 степени. Још мало свјежије могло би бити и у петак уз честу кишу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана