Апел за опрез, стиже талас врућине

А. Ј.
Апел за опрез, стиже талас врућине

Бањалука - РС ће идуће седмице захватити тропске врућине, када ће жива у термометру достићи 38 степени, због чега љекари становницима препоручују да буду опрезни и да пију што више течности.

Дежурни синоптичар Хидрометеоролошког завода РС Милица Ђорђевић је истакла да ће температура послије викенда наставити да расте, крећући се од 33 до 38 степени Целзијуса, а најтоплији дани биће сриједа и четвртак.

Министарство здравља и социјалне заштите РС упозорило је грађане да у наредном периоду што мање времена проводе на отвореном, а нарочито у периоду од десет до 17 часова.

- Велике врућине могле би утицати на већину популације, због чега се препоручује боравак у затвореним и расхлађеним просторијама, избјегавање физичких послова, чешће туширање млаком водом и узимање што више течности. Треба избјегавати алкохол и напитке са пуно кофеина и шећера. Такође, треба јести мање и лаганије оброке, те носити широку и свјетлију одјећу, шешире и сунчане наочаре - истакли су у Министарству здравља.

Навели су да појачане тегобе могу имати хронични болесници са симптомима главобоље, раздражљивости и исцрпљености. На родитеље је апеловано да не остављају дјецу саму у паркираним возилима и да их заштите од сунца.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана