Акатон окупио студенте из БиХ и Црне Горе

Srna
Foto: srna

ПРИЈЕДОР- У Развојној агенцији "ПРЕДА" у Приједору данас је почело регионално студентско такмичење хакатон које је окупило тимове са пољопривредних, електротехничких и природно-математичких факултета универзитета у Бањалуци, Бијељини, Тузли, Мостару и Никшићу.

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Горан Бурсаћ изјавио је да је пољопривреда огроман полигон за информационе технологије /ИТ/ с циљем да се појефтини производња, повећа принос и побољша рентабилност.

"Ми смо опредијељени да у наредним годинама све више подржавамо овакве пројекте и уводимо нове технологије. Пољопривреда какву памте наши очеви и ово данас, то више нема никакве везе једно са другим. Ове године смо у правилник о подстицајима уградили и субвенцију за увођење нових и модерних технологија у пољопривреди и иновација у производњи", рекао је Бурсаћ новинарима у Приједору.

Професор доктор Миљан Цветковић са Пољопривредног факултета Универзитета у Бањалуци рекао је да ће ово такмичење трајати у континуитету наредних 48 часова, да су хакатони доста чест облик догађаја који представља неформални вид образовања за студенте.

"И за нас и за такмичаре врло је интересантна тема оптимализација услова у затвореним просторима", рекао је Цветковић, напомињући да се све чешће пољопривредници одлучују за производњу у затвореним просторима, не само повртари, него и воћари.

Осим пет екипа студената, учествује и једна екипа средњошколаца који на пољопривредним програмима раде у агенцији "ПРЕДА" већ дужи низ година.

"Сваки допринос који би олакшао или унаприједио производњу у затвореном простору је озбиљан изазов за ове младе људе да покушају да дају свој одговор на то", истакао је Цветковић и додао да Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске већ трећу годину подржава овај пројекат.

Горан Родић из Развојне агенције "ПРЕДА" рекао је да је част бити домаћин оваквог догађаја.

"Захваљујем колегама са Пољопривредног факултета /у Бањалуци/ који су препознали наш капацитет и инфраструктуру које смо развијали у посљедњих неколико година и довели на ниво који омогућава организацију оваквог догађаја", каже Родић.

Такмичење се организује у оквиру "Еразмус плус" пројекта ВИРАЛ чији координатор је Универзитет у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана