Akaton okupio studente iz BiH i Crne Gore

Srna
Foto: srna

PRIJEDOR- U Razvojnoj agenciji "PREDA" u Prijedoru danas je počelo regionalno studentsko takmičenje hakaton koje je okupilo timove sa poljoprivrednih, elektrotehničkih i prirodno-matematičkih fakulteta univerziteta u Banjaluci, Bijeljini, Tuzli, Mostaru i Nikšiću.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Goran Bursać izjavio je da je poljoprivreda ogroman poligon za informacione tehnologije /IT/ s ciljem da se pojeftini proizvodnja, poveća prinos i poboljša rentabilnost.

"Mi smo opredijeljeni da u narednim godinama sve više podržavamo ovakve projekte i uvodimo nove tehnologije. Poljoprivreda kakvu pamte naši očevi i ovo danas, to više nema nikakve veze jedno sa drugim. Ove godine smo u pravilnik o podsticajima ugradili i subvenciju za uvođenje novih i modernih tehnologija u poljoprivredi i inovacija u proizvodnji", rekao je Bursać novinarima u Prijedoru.

Profesor doktor Miljan Cvetković sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjaluci rekao je da će ovo takmičenje trajati u kontinuitetu narednih 48 časova, da su hakatoni dosta čest oblik događaja koji predstavlja neformalni vid obrazovanja za studente.

"I za nas i za takmičare vrlo je interesantna tema optimalizacija uslova u zatvorenim prostorima", rekao je Cvetković, napominjući da se sve češće poljoprivrednici odlučuju za proizvodnju u zatvorenim prostorima, ne samo povrtari, nego i voćari.

Osim pet ekipa studenata, učestvuje i jedna ekipa srednjoškolaca koji na poljoprivrednim programima rade u agenciji "PREDA" već duži niz godina.

"Svaki doprinos koji bi olakšao ili unaprijedio proizvodnju u zatvorenom prostoru je ozbiljan izazov za ove mlade ljude da pokušaju da daju svoj odgovor na to", istakao je Cvetković i dodao da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske već treću godinu podržava ovaj projekat.

Goran Rodić iz Razvojne agencije "PREDA" rekao je da je čast biti domaćin ovakvog događaja.

"Zahvaljujem kolegama sa Poljoprivrednog fakulteta /u Banjaluci/ koji su prepoznali naš kapacitet i infrastrukturu koje smo razvijali u posljednjih nekoliko godina i doveli na nivo koji omogućava organizaciju ovakvog događaja", kaže Rodić.

Takmičenje se organizuje u okviru "Erazmus plus" projekta VIRAL čiji koordinator je Univerzitet u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana