Агенција за лијекове и медицинска средства: Чекају се приједлози мјера за повлачење лијека "Фолкодин алкалоид"

Срна
Агенција за лијекове и медицинска средства: Чекају се приједлози мјера за повлачење лијека "Фолкодин алкалоид"

БАЊАЛУКА- Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ наложила је носиоцу дозволе/произвођачу лијека против сувог кашља "Фолкодин алкалоид" да достави приједлог мјера након одлуке Европске комисије о повлачењу овог лијека, речено је Срни у овој агенцији.

Из Агенције су навели да ће након тога "оцијенити и наложити реализацију одобрених корака и активности".

Европска комисија је у марту донијела одлуку о повлачењу готових лијекова са активним састојком фолкодин са тржишта свих чланица Европске уније.

Лијек "фолкодин" има дугогодишњу примјену у третману сувог кашља.

Међутим, због потенцијалне алергијске реакције код пацијената који се подвргавају анестезији, а у претходних 12 мјесеци су примали "фолкодин", донесена је одлука о повлачењу јер није било могућности да се успоставе мјере минимизације наведеног ризика.

На тржишту БиХ одобрен је готов лијек са активним састојком фолкодин /ПХОЛЦОДИН АЛКАЛОИД/, капсула, тврда од 10 милиграма, произвођача "Алкалоид" Скопље.

Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ прати активности које се спроводе у чланицама ЕУ, речено је Срни у овој агенцији.

Лијек против сувог кашља "Фолкодин алкалоид", на основу одлуке Европске агенције за лијекове /ЕМА/, повлачи се са тржишта Србије и Хрватске, јер фолкодин може изазвати тешку алергијску реакцију која се у неким случајевима може завршити и смртним исходом, саопштено је јуче из надлежних агенција Хрватске и Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана