Афера Пекабеско пред тужиоцима

Д. Келеч, Н. Томашевић
Афера Пекабеско пред тужиоцима

Бањалука - Помоћник министра пољопривреде РС Радмила Чојо, директор Ветеринарског института "Др Васо Бутозан" Драго Недић и радница тог института Биљана Пећанац пријављени су јуче тужилаштву због сумње да су починили више кривичних дјела у вези са прометом производа месне индустрије "Пекабеско" из Македоније на тржишту РС.

МУП РС пријавио их је Окружном тужилаштву Бањалука, а наводећи њихове иницијале саопштио је да је Чојо осумњичена да је с циљем прибављања користи предузећу из Прњавора лани ставила ван снаге наредбу о забрани промета производа "Пекабеско". Ријеч је о прњаворској фирми "Лебурић комерц", која је генерални заступник "Пекабеско" производа у БиХ.

- Она је знала да је извјештај о здравственој исправности намирница поменутог произвођача сачињен по методу који није акредитован за службену контролу здравствене исправности хране. Пропустила је и да покрене поступак доношења наредбе о забрани промета намирница још два произвођача из Србије и Хрватске, иако је знала да су здравствено неисправни - наводи МУП РС.

Ријеч је о фирмама "Банат" из Србије и "Виндија" из Хрватске.

Недић је осумњичен да је у намјери прибављања користи предузећу из Прњавора потписао извјештај о исправности узорка намирница из Македоније, иако је знао да су ти извјештаји направљени примјеном метода који није акредитован у БиХ. Пећанац је осумњичена да је при испитивању узорка производа "Пекабеска" користила метод за који је знала да није акредитован и да је потписом овјерила резултате о здравственој исправности анализираних узорака.

Чојо није жељела да коментарише подношење пријаве. Недић је казао да је Ветеринарски институт" Др Васо Бутозан" много пута доказао квалитет рада размјеном узорака са референтним лабораторијама ЕУ.

- И поред ових чињеница, МУП је поднио извјештај, али ћемо с циљем откривања истине доставити све податке из којих ће се јасно видјети да је наше особље поступало у складу са важећим прописима - казао је Недић.

Са представницима "Лебурић комерца" нисмо успјели да ступимо у контакт.

Случај "Пекабеско" је уздрмао РС крајем прошле године након што је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде забранило промет производа те македонске фирме, јер је у њима откривена превелика количина адитива који могу изазвати тешке посљедице по здравље људи. Тада су кренуле да пљуште и оптужбе на релацији министарство - инспекција. Чојо је тврдила да је инспекција за храну за неисправне "Пекабеско" производе који се налазе у продаји знала шест мјесеци прије него што је јавност о томе упозната. Међутим, све се стишало само пар седмица касније, када су "Пекабеско" производи враћени на полице продавница и то захваљујући Министарству пољопривреде, које је ставило ван снаге наредбу о забрани промета уз образложење да је то учињено након добијања резултата налаза које је издао Ветеринарски институт "Др Васо Бутозан". "Пекабеско" је након тога најавио да ће тужити министарство због изгубљена четири милиона КМ, а у јавности су се појавили наводи да ће због настале штете одговарати Чојо и Недић.

Оптужбе

Радмила Чојо - Ставила ван снаге наредбу о забрани промета производа "Пекабеско"

Драго Недић - Потписао извјештај о исправности узорка производа из Македоније

Биљана Пећанац - При испитивању узорка производа "Пекабеска" користила метод за који је знала да није акредитован

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана