Специјалци дочекали прве хероине

Драгана Келеч
Специјалци дочекали прве хероине

Бањалука - Скокови са моста, километарско пјешачање под пуном опремом, сати трчања и пливања за Стефани, Ивану, Монику, Дајану и Биљану чинили су трновит пут до снова, али су га савладале поставши прве дјевојке са значком најелитнијег огранка МУП-а РС - Специјалне јединице полиције.

Пет наизглед крхких дјевојака доказало је да изглед вара. Физичком спремношћу и јаком менталном снагом и вољом издвојиле су се од осталих кандидата и стале раме уз раме са младићима у класи. Нису се предале ни у екстремно тешким ситуацијама. Бодрећи једна другу, стиснуле су зубе и одлучиле да морају проћи све. И успјеле су.

- Не смијем одустати. Не смијем одустати... То сам шапутала као неку врсту заповијести када ми је било најтеже. А било је доста тешких сати - прича Моника Пејкић из Брчког која је са 18 година најмлађа међу кадетима Специјалне јединице полиције.

Одрастајући уз оца полицајца цијели живот је имала јасан циљ - да и она једног дана обуче униформу.

- Спремала сам се са татом око три мјесеца. Било је момената кад сам мислила да ћу се "сломити", али сам, ипак, успјела - додаје Моника.

Каже да склекови нису тешки. Њих су одавно престале да броје, довикују и остале дјевојке, смијући се и гуркајући.

- Најгори је убједљиво био марш уз брдо, али и њега смо преживјеле - каже Моника.

Полицијске гене носи и двадесетдвогодишња Дајана Смиљић из Бањалуке.

- Гледала сам очеву униформу и жељела да га једног дана наслиједим - каже Смиљићева, којој је помогао спортски дух развијан на татамију док је усавршавала вјештине теквондоа.

Полицијска униформа стара је жеља и двадесетједногодишње Стефани Кнежевић из Бањалуке. Чим је видјела конкурс за "специјалу", без размишљања је одлучила да се пријави.

- Најтеже је било проћи полигон у Залужанима. Носили смо пуну ратну опрему и оружје, пролазећи разне препреке, док нам је мјерена свака секунда. Километарски марш уз брдо је био посебна мука - прича Стефани, чијој су физичкој припремљености умногоме допринијели свакодневни тренинзи на атлетској стази и рингу гдје учи тајне кик-бокса.

Деветнаестогодишња Ивана Секулић из Српца сањала је да стигне до војне униформе. У жељи да упише војну академију у Србији спријечило је касно стечено српско држављанство.

- Када сам видјела летак са натписом "Постани прва жена Специјалне јединице полиције", рекла сам - то је то! И ево ме. Пут је био тежак, али успјеле смо - каже са осмијехом Ивана.

И њој су у сјећању остале слике са марша.

- Киша је падала. Лоше вријеме и умор захтијевали су надљудску снагу, али нисам жељела да одустанем. Говорила сам себи да морам издржати до краја - казује Ивана, која од десете године тренира карате и шест година рукомет.

Биљана Вујаковић, деветнаестогодишња дјевојка из Лакташа, испунила је животну жељу.

- Тата и стриц су у полицији, па је ваљда у генима записано да то будем и ја - прича Биљана.

Атлетика и одбојка коју тренира олакшале су јој тестове, али најважнија је ипак била унутрашња борба са самом собом.

Начелник Управе за полицијско образовање МУП-а РС Миле Шикман каже да су примљене најбоље дјевојке.

- У неким ситуацијама показале су да се јачим него момци - каже Шикман и додаје да су од око 650 кандидата, међу којима су биле 42 дјевојке, изабрали 45 најбољих.

Дрил

Сви кандидати морали су проћи провјеру психофизичке издржљивости у екстремним условима, односно чувени дрил. Он обухвата физичку способност (трчање под оптерећењем, стројеве радње, гимнастика, склекови, савладавање водених и препрека на води, марш са војном опремом, савладавање препрека у ноћним и дневним условима), мотивацију, дисциплину, емоционалну стабилност и тимски рад.

Афирмација жена

Члан удружења "Мрежа жена МУП РС - WPON" Жељка Милеуснић каже да раде на родној равноправности у политици у сектору безбједности. У намјери да разбију стереотипе и афирмишу жене за полицијски посао предложили су да ове године и дјевојке буду примљене у Специјалну јединицу полиције.

- Била сам одушевљена видјевши која је снага у тим дјевојкама и какав је њихов тимски дух. Током тестова и вјежби бодриле су једна другу. Иако им је речено да је резултат појединачан, нису хтјеле да одустану од заједничког рада - нагласила је Милеуснићева.

Обука

Миле Шикман каже да ће сви примљени кадети морати проћи полицијску обуку која траје годину, односно 1.326 часова.

- Послије тога иду на обуку у Специјалну јединицу полиције, а затим на још захтјевније специјалистичке обуке - истиче Шикман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана