Савјет РАК-а именован, али се не зна кад ће почети да ради

СРНА
Савјет РАК-а именован, али се не зна кад ће почети да ради

Сарајево - Парламентарна скупштина БиХ завршила је процедуру именовања Савјета Регулаторне агенције за комуникације /РАК/ БиХ, али још није извјесно када ће ово тијело, у чијој је надлежности избор генералног директора Агенције, бити конституисано и када ће почети да ради.

Процедура именовања седмочланог Савјета РАК-а окончана је 16. децембра, након што је Дом народа Парламентарне скупштине потврдио листу кандидата добијену од Савјета министара БиХ, што је претходно урадио и Представнички дом.

У Савјет РАК-а именовани су Зоран Томић, Нино Ћорић, Љубо Божовић, Милош Шолаја, Пламенко Чустовић, Мирза Милишић и Фарук Борић, који су добили потврду од оба парламентарна дома.

Према законом предвиђеној процедури, конститутивну сједницу новог сазива Савјета РАК-а, на којој се бирају предсједавајући и потпредсједавајући овог тијела, дужан је да сазове предсједавајући претходног сазива Савјета Агенције, у овом случају Невен Томић.

Законског рока за сазивање и одржавање конститутивне сједнице новог сазива нема, али би она, према неким претпоставкама, могла бити одржана у јануару.

Један од првих задатака новоизабраног Савјета РАК-а требало би да буде покретање процедуре за избор новог генералног директора Агенције, чије именовање потврђује Савјет министара БиХ.

Садашњи директор Кемал Хусеиновић на овој функцији је од октобра 2003. године, иако се генерални директор бира на четворогодишњи мандат, уз могућност именовања на само још један мандат.

Осим што је Закон о комуникацијама БиХ прекршен у случају мандата
генералног директора РАК-а, овај закон је прекршен и када је ријеч о Савјету Агенције будући да је досадашњем сазиву мандат истекао 2009. године.

Савјет РАК-а, осим што предлаже генералног директора, одлучује и о стратешким питањима провођења закона, усваја кодекс рада и правила за емитовање и телекомуникације, а има и функцију апелационог тијела за одлуке које доноси генерални директор Агенције.

Иако је Законом о комуникацијама прописано да се приликом избора Савјета РАК-а води рачуна о националној и полној заступљености, у новоименованом Савјету нема ниједне жене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана