Петиција за ревизију пресуде младобосанцима

Р. Т.
Петиција за ревизију пресуде младобосанцима

Вишеград - Одјељење за историју Андрићевог института у Вишеграду од данас ће почети сакупљање потписа на народну петицију у Српској и ФБиХ за ревизију пресуде четворици припадника "Младе Босне", међу којима је био и Гаврило Принцип, да би била извршена ревизија пресуде младобосанцима.

Ово је истакнуто јуче у Андрићевом институту у Андрићграду, гдје је промовисан други број публикације "Историјске свеске", који је уредила редакција Одјељења за историју овог института.

Централна тема овог броја је стенограм завршене ријечи и одбране четворице осуђених младобосанаца у атентату на аустроугарског престолонасљедника Франца Фердинанда и њиховог адвоката Рудолфа Цистлера, у којој је он доказивао да је пресуда нелегитимна и правно неутемељена. Директор Андрићевог института Емир Кустурица је рекао да та пресуда није била пуноправна и да ће се послије петиције Суду БиХ у Сарајеву уручити захтјев за ревизију процеса.

- Логично је да се ревизија одржи у мјесту гдје је атентаторима и суђено у Сарајеву - додао је Кустурица и истакао да је пресуда била невалидна, јер су младобосанци атентат извршили на окупираној територији, која правно није била суверенитет Аустроугарске монархије. Кустурица се запитао какав је то суд који није примио жалбу на пресуду.

- Цистлера је на улицама чекала сарајевска руља или факир фукара да га линчује, па је он из суднице зграде суда изнесен у бурету за уље - подсјетио је Кустурица.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана