У Шамцу, Пелагићеву и Доњем Жабару испоручен 21 старт пакет

Srna
У Шамцу, Пелагићеву и Доњем Жабару испоручен 21 старт пакет

ШАМАЦ - Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске данас је, у оквиру ИФАД пројекта, испоручило 21 старт пакет за производњу парадајза корисницима у општинама Шамац, Пелагићево и Доњи Жабар, чија је укупна вриједности 26.000 КМ. Шамцу је испоручено 15 старт пакета, Пелагићеву пет и Доњем Жабару један, при чему Министарство финансира 50 одсто, по 10 одсто општине, а остало корисници.
Стручни савјетник у ресорном министарству, односно Јединици за координацију пољопривредних пројеката Слађана Берић Товирац рекла је новинарима да се овај вид подршке односи, прије свега, на могућност да пољопривредни произвођи у првој раној производњи парадајза искористе бенефите како би унаприједили, развили и проширили ову пољопривредну производњу.

"Ово је друга компонента која се реализује након производних пакета краставаца, а у току су и припреме када је ријеч о пластеницима", навела је Товирчева.

Она је позвала све заинетересоване пољопривредне произвођаче да се јаве посредством удружења повртлара Шамац или Удружења пољопривредних произвођача "Посавина" Обудовац уколико су заинтересовани за учешће у ИФАД пројекту.

"ИФАД пројекат се спроводи у свим општинама у Српској, те је на примјер у добојској регији укључено 11 локалних заједница", рекла је Товирчева.

Она је подсјетила да се подршка произвођачима огледа и кроз стручне едукације, студијска путовања, цертификацију производа.

Начелник Одјељења општине Шамац за привреду и инспекцијске послове Предраг Недић подсјећа да општина уназад четири године заредом повећава средстава за подстицај у пољопривреди, те да су ове та средства планирана у висини од 130.000 КМ.

"Ово је реализација још једног у низу пројеката који спроводи Јединица за координацију при Министарству пољопривреде заједно са удружењима и општином Шамац", рекао је Недић.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана