U Šamcu, Pelagićevu i Donjem Žabaru isporučen 21 start paket

Srna
U Šamcu, Pelagićevu i Donjem Žabaru isporučen 21 start paket

ŠAMAC - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske danas je, u okviru IFAD projekta, isporučilo 21 start paket za proizvodnju paradajza korisnicima u opštinama Šamac, Pelagićevo i Donji Žabar, čija je ukupna vrijednosti 26.000 KM. Šamcu je isporučeno 15 start paketa, Pelagićevu pet i Donjem Žabaru jedan, pri čemu Ministarstvo finansira 50 odsto, po 10 odsto opštine, a ostalo korisnici.




Stručni savjetnik u resornom ministarstvu, odnosno Jedinici za koordinaciju poljoprivrednih projekata Slađana Berić Tovirac rekla je novinarima da se ovaj vid podrške odnosi, prije svega, na mogućnost da poljoprivredni proizvođi u prvoj ranoj proizvodnji paradajza iskoriste benefite kako bi unaprijedili, razvili i proširili ovu poljoprivrednu proizvodnju.

"Ovo je druga komponenta koja se realizuje nakon proizvodnih paketa krastavaca, a u toku su i pripreme kada je riječ o plastenicima", navela je Tovirčeva.

Ona je pozvala sve zaineteresovane poljoprivredne proizvođače da se jave posredstvom udruženja povrtlara Šamac ili Udruženja poljoprivrednih proizvođača "Posavina" Obudovac ukoliko su zainteresovani za učešće u IFAD projektu.

"IFAD projekat se sprovodi u svim opštinama u Srpskoj, te je na primjer u dobojskoj regiji uključeno 11 lokalnih zajednica", rekla je Tovirčeva.

Ona je podsjetila da se podrška proizvođačima ogleda i kroz stručne edukacije, studijska putovanja, certifikaciju proizvoda.

Načelnik Odjeljenja opštine Šamac za privredu i inspekcijske poslove Predrag Nedić podsjeća da opština unazad četiri godine zaredom povećava sredstava za podsticaj u poljoprivredi, te da su ove ta sredstva planirana u visini od 130.000 KM.

"Ovo je realizacija još jednog u nizu projekata koji sprovodi Jedinica za koordinaciju pri Ministarstvu poljoprivrede zajedno sa udruženjima i opštinom Šamac", rekao je Nedić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana