Изложба радова полазника Четвртог циклуса школе калиграфије

Срна
Изложба радова полазника Четвртог циклуса школе калиграфије

ТЕСЛИЋ - Српско просвјетно-културно друштво /СПКД/ “Просвјета” у Теслићу организовала је вечерас изложбу калиграфских радова полазника четвртог циклуса школе ћириличке калиграфије, која дјелује при овој установи.

Предсједник СПКД “Просвјета” Алекса Касаповић указао је на важност школе по општи амбијент у друштву с обзиром на то да се рад на њој не своди само на вјештину украсне писане ријечи колико ширење нових сазнања из националне историје, књижевности, етике и морала.

“Исто тако рад у школи ћириличке калиграфије удаљава њене полазнике од пошасти и друштвене мреже које данас атакују на младу личност и стварају велике проблеме”, рекао је Касаповић новинарима.

Он је навео да је школом ћириличке калиграфије руководила сертификовани калиграф и иконописац из Београда Јованка Шоргић.

Према његовим ријечима, вечерашња изложба је завршни чин овогодишње просвјетине ћириличке школе калиграфије која се већ четврту годину завршава на дан Светих Ћирила и Методија и која је изњедрила 15 нових полазника.

У оквиру овогодишњег завршног циклуса, “Просвјета” је, заједно са руководством Спомен-храма Свете Тројице и Светосавском омладином, расписала јавни конкурс у двије категорије за млађе од 15 година и оне старије, а најбољима су вечерас уручене и награде.

Најбоља у категорији одраслих је била Слађана Гаврић, а ученица Основне школе “Иво Андрић” из Ђулића Николина Симић у категорији младих.

Иконописац из Београда Јованка Шоргић истакла је да кроз ову школу настоји да ћирилицу пренесе и на младе како би изашли из својих окова.

Ивона Пејић рекла је да јој је ово први циклус на којем је учествовала и да је савладала технику тонирања слова, а да ћирилицу свакодневно употребљава.

Радови су вечерас изложени у Галерији “Просвјетиног” дома уз благослов Његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Фотија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана