Izložba radova polaznika Četvrtog ciklusa škole kaligrafije

Srna
Izložba radova polaznika Četvrtog ciklusa škole kaligrafije

TESLIĆ - Srpsko prosvjetno-kulturno društvo /SPKD/ “Prosvjeta” u Tesliću organizovala je večeras izložbu kaligrafskih radova polaznika četvrtog ciklusa škole ćiriličke kaligrafije, koja djeluje pri ovoj ustanovi.

Predsjednik SPKD “Prosvjeta” Aleksa Kasapović ukazao je na važnost škole po opšti ambijent u društvu s obzirom na to da se rad na njoj ne svodi samo na vještinu ukrasne pisane riječi koliko širenje novih saznanja iz nacionalne istorije, književnosti, etike i morala.

“Isto tako rad u školi ćiriličke kaligrafije udaljava njene polaznike od pošasti i društvene mreže koje danas atakuju na mladu ličnost i stvaraju velike probleme”, rekao je Kasapović novinarima.

On je naveo da je školom ćiriličke kaligrafije rukovodila sertifikovani kaligraf i ikonopisac iz Beograda Jovanka Šorgić.

Prema njegovim riječima, večerašnja izložba je završni čin ovogodišnje prosvjetine ćiriličke škole kaligrafije koja se već četvrtu godinu završava na dan Svetih Ćirila i Metodija i koja je iznjedrila 15 novih polaznika.

U okviru ovogodišnjeg završnog ciklusa, “Prosvjeta” je, zajedno sa rukovodstvom Spomen-hrama Svete Trojice i Svetosavskom omladinom, raspisala javni konkurs u dvije kategorije za mlađe od 15 godina i one starije, a najboljima su večeras uručene i nagrade.

Najbolja u kategoriji odraslih je bila Slađana Gavrić, a učenica Osnovne škole “Ivo Andrić” iz Đulića Nikolina Simić u kategoriji mladih.

Ikonopisac iz Beograda Jovanka Šorgić istakla je da kroz ovu školu nastoji da ćirilicu prenese i na mlade kako bi izašli iz svojih okova.

Ivona Pejić rekla je da joj je ovo prvi ciklus na kojem je učestvovala i da je savladala tehniku toniranja slova, a da ćirilicu svakodnevno upotrebljava.

Radovi su večeras izloženi u Galeriji “Prosvjetinog” doma uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana