Драгољуб Станојловић 60 година у служби здравља: Сваког пацијента звао именом

Данијела Бајић
Драгољуб Станојловић 60 година у служби здравља: Сваког пацијента звао именом

ДОБОЈ - Да су године само бројеви најбоље показује примјер физијатара и реуматолога из Добоја Драгољуба Станојловића, који у деветој деценији завршава своју активну љекарску каријеру, која је трајала пуних 60 година.

Овај осамдесетогодишњак током своје дуге и активне каријере прешао је пут од стажисте у добојској болници, преко специјализације и супспецијализације, обуке за акупунктуру у Кини до приватне љекарске праксе.

Његови бројни пацијенти истичу да се на свим мјестима и функцијама које је обављао истицао стручношћу и људским односом, додајући да су сви који су ушли у његову ординацију добили пажњу и бригу.

То потврђује и сам Станојловић, истичући да га је таквом односу према пацијентима научио његов први ментор.

- Говорио ми је да, када пацијент уђе у ординацију, увек га прво питам за име. Тог принципа сам се држао свих 60 година своје љекарске каријере. Сваком пацијенту сам се обраћао именом, јер сви ми волимо да чујемо своје име и да будемо препознати као особа, а не као безлични пацијент. Чим му се обратите по имену ви сте успоставили контакт са пацијентом - казао је Станојловић.

Причајући о времену проведеном у служби здравља, присјетио се и неких анегдота. Каже да никад неће заборавити 1. јун 1963. године када је први пут дошао у добојску болницу, гдје је добио прво дежурство 12. дан након што је дипломирао.

Једној од својих пацијенткиња је, прича он, присуствовао и на рођењу прије више од шест деценија.

- Први пут када је дошла код мене на преглед, гледам у њен датум рођења и не вјерујем да је то управо та беба којој сам 1963. године помогао да дође на овај свијет. И кад сам је питао гдје је рођена и да ли зна који је љекар породио њену мајку, она ми је као из топа одговорила: “Па ви докторе” - додао је Станојловић, који је родом из једног села код Зајечара.

 Осврћући се на младе колеге, Станојловић каже да је њихов проблем то што више пишу него што гледају и слушају пацијенте.

- Сви који уђу на врата ординације требају помоћ. Према свим пацијентима треба бити стрпљив и саслушати их, без обзира на то ко су и шта су - поручио је за крај Станојловић, који ће, без обзира на то што ових дана завршава необично дуг радни вијек, својим пацијентима, каже, увијек бити на располагању.

Пензија

Драгољуб Станојловић је пензионисан 1. априла 2003. године, али да је службом наставио јер је за њега, како каже, медицинска наука умјетност саткана од љубави, знања и пожртвовања.

- Сматрам да још могу да радим упркос годинама па сам након што сам добио рјешење за пензију одлучио да отворим приватну амбуланту и тако већ двије деценије помажем пацијентима - рекао је Станојловић, који је оснивач Службе за физикалну медицину и рехабилитацију у добојској болници и њен дугогодишњи шеф, био је и директор Дома здравља у Добоју, као и спортски љекар РК “Слога” Добој дуже од 20 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана