Dragoljub Stanojlović 60 godina u službi zdravlja: Svakog pacijenta zvao imenom

Danijela Bajić
Dragoljub Stanojlović 60 godina u službi zdravlja: Svakog pacijenta zvao imenom

DOBOJ - Da su godine samo brojevi najbolje pokazuje primjer fizijatara i reumatologa iz Doboja Dragoljuba Stanojlovića, koji u devetoj deceniji završava svoju aktivnu ljekarsku karijeru, koja je trajala punih 60 godina.

Ovaj osamdesetogodišnjak tokom svoje duge i aktivne karijere prešao je put od stažiste u dobojskoj bolnici, preko specijalizacije i supspecijalizacije, obuke za akupunkturu u Kini do privatne ljekarske prakse.

Njegovi brojni pacijenti ističu da se na svim mjestima i funkcijama koje je obavljao isticao stručnošću i ljudskim odnosom, dodajući da su svi koji su ušli u njegovu ordinaciju dobili pažnju i brigu.

To potvrđuje i sam Stanojlović, ističući da ga je takvom odnosu prema pacijentima naučio njegov prvi mentor.

- Govorio mi je da, kada pacijent uđe u ordinaciju, uvek ga prvo pitam za ime. Tog principa sam se držao svih 60 godina svoje ljekarske karijere. Svakom pacijentu sam se obraćao imenom, jer svi mi volimo da čujemo svoje ime i da budemo prepoznati kao osoba, a ne kao bezlični pacijent. Čim mu se obratite po imenu vi ste uspostavili kontakt sa pacijentom - kazao je Stanojlović.

Pričajući o vremenu provedenom u službi zdravlja, prisjetio se i nekih anegdota. Kaže da nikad neće zaboraviti 1. jun 1963. godine kada je prvi put došao u dobojsku bolnicu, gdje je dobio prvo dežurstvo 12. dan nakon što je diplomirao.

Jednoj od svojih pacijentkinja je, priča on, prisustvovao i na rođenju prije više od šest decenija.

- Prvi put kada je došla kod mene na pregled, gledam u njen datum rođenja i ne vjerujem da je to upravo ta beba kojoj sam 1963. godine pomogao da dođe na ovaj svijet. I kad sam je pitao gdje je rođena i da li zna koji je ljekar porodio njenu majku, ona mi je kao iz topa odgovorila: “Pa vi doktore” - dodao je Stanojlović, koji je rodom iz jednog sela kod Zaječara.

 Osvrćući se na mlade kolege, Stanojlović kaže da je njihov problem to što više pišu nego što gledaju i slušaju pacijente.

- Svi koji uđu na vrata ordinacije trebaju pomoć. Prema svim pacijentima treba biti strpljiv i saslušati ih, bez obzira na to ko su i šta su - poručio je za kraj Stanojlović, koji će, bez obzira na to što ovih dana završava neobično dug radni vijek, svojim pacijentima, kaže, uvijek biti na raspolaganju.

Penzija

Dragoljub Stanojlović je penzionisan 1. aprila 2003. godine, ali da je službom nastavio jer je za njega, kako kaže, medicinska nauka umjetnost satkana od ljubavi, znanja i požrtvovanja.

- Smatram da još mogu da radim uprkos godinama pa sam nakon što sam dobio rješenje za penziju odlučio da otvorim privatnu ambulantu i tako već dvije decenije pomažem pacijentima - rekao je Stanojlović, koji je osnivač Službe za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u dobojskoj bolnici i njen dugogodišnji šef, bio je i direktor Doma zdravlja u Doboju, kao i sportski ljekar RK “Sloga” Doboj duže od 20 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana