До краја деминерске сезоне општина Шамац би требала бити очишћена од мина

Срна
Foto: Срна

ШАМАЦ- Деминери Норвешке Народне помоћи у Мјесној заједници Корница код Шамца почели су деминирање шуме која је била у зони ратних дејстава, површине 40.000 метара квадратних, рекао је Срни координатор за деминирање у општини Шамац Милан Благојевић.

Он је навео да након тога, на подручју ове општине остаје да се деминира подручје Средње Слатине и Гајева, укупне површине од око 270.000 метара квадратних, чиме би до краја деминерске сезоне, цијела општина Шамац била очишћена од мина.

Благојевић је истакао да је овим пројектом обухваћено милион квадратних метара сумњивог минског подручја, те да је до сада деминирано око 700.000 метара квадратних.

"Од саме динамике посла све зависи и ако нас послужи вријеме све би требало да се заврши до краја деминерске сезоне, а то је октобар", рекао је Благојевић.

Благојевић је истакао да је врло сложен задатак деминирања у Корници, наводећи да се ради циљано техничко извиђање, гдје се иде директно на мине, и оперативци који раде тај програм деминирања раде уз сагласност Центра за уклањање мина и Инспектората и тако шире зону.

Захваљујући свима који су били дио реализације овог пројекта, члан Савјета Мјесне заједнице Корница Иво Попић рекао је да овдје живи сада претежно старије становништво, те да им је значајно што ће слободно моћи отићи до својих њива, шуме и посјећивати комшије.

Становник Корнице Стеван Лукић истакао је да на ово деминирање чекају 30 година.

"Овај посао нам пуно значи, дешавало се да дјеца оду према шуми, што је изазивало велики страх. Моја кућа је удаљена мање од 100 метара од шуме. Драго ми је да се посао приводи крају", рекао је Лукић.

На шамачком подручју од краја рата било је укупно 7.500.000 метара квадратних минско сумњивог подручја, а укупно је од мина настрадало 36 лица, од којих 19 рањених и 17 смртно страдалих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана