Do kraja deminerske sezone opština Šamac bi trebala biti očišćena od mina

Srna
Foto: Srna

ŠAMAC- Demineri Norveške Narodne pomoći u Mjesnoj zajednici Kornica kod Šamca počeli su deminiranje šume koja je bila u zoni ratnih dejstava, površine 40.000 metara kvadratnih, rekao je Srni koordinator za deminiranje u opštini Šamac Milan Blagojević.

On je naveo da nakon toga, na području ove opštine ostaje da se deminira područje Srednje Slatine i Gajeva, ukupne površine od oko 270.000 metara kvadratnih, čime bi do kraja deminerske sezone, cijela opština Šamac bila očišćena od mina.

Blagojević je istakao da je ovim projektom obuhvaćeno milion kvadratnih metara sumnjivog minskog područja, te da je do sada deminirano oko 700.000 metara kvadratnih.

"Od same dinamike posla sve zavisi i ako nas posluži vrijeme sve bi trebalo da se završi do kraja deminerske sezone, a to je oktobar", rekao je Blagojević.

Blagojević je istakao da je vrlo složen zadatak deminiranja u Kornici, navodeći da se radi ciljano tehničko izviđanje, gdje se ide direktno na mine, i operativci koji rade taj program deminiranja rade uz saglasnost Centra za uklanjanje mina i Inspektorata i tako šire zonu.

Zahvaljujući svima koji su bili dio realizacije ovog projekta, član Savjeta Mjesne zajednice Kornica Ivo Popić rekao je da ovdje živi sada pretežno starije stanovništvo, te da im je značajno što će slobodno moći otići do svojih njiva, šume i posjećivati komšije.

Stanovnik Kornice Stevan Lukić istakao je da na ovo deminiranje čekaju 30 godina.

"Ovaj posao nam puno znači, dešavalo se da djeca odu prema šumi, što je izazivalo veliki strah. Moja kuća je udaljena manje od 100 metara od šume. Drago mi je da se posao privodi kraju", rekao je Lukić.

Na šamačkom području od kraja rata bilo je ukupno 7.500.000 metara kvadratnih minsko sumnjivog područja, a ukupno je od mina nastradalo 36 lica, od kojih 19 ranjenih i 17 smrtno stradalih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana