У БиХ стиже аутобус на водоник

GS
Foto: AA

Водоник као погонска енергија тема је која ће по први пут бити отворена у Босни и Херцеговини а јавност ће 11. јуна у Сарајеву, на платоу испред Савјета министара, имати прилику и упознати се с возилима која овај погон већ користе комерцијално у неколико европских држава.

Наиме, на Јахорини ће се 12. јуна ове године одржати међународни форум „Водоник у саобраћају и индустрији“.

Кључне теме форума који организују SKODEX д.о.о. и Hydrogen Europe у оквиру ЈИВЕ/ЈИВЕ 2 пројеката ће бити појава водоника као носиоца енергије у више сценарија, водоник произведен обновљивом електричном енергијом који је енергетски носилац нулте емисије и који може помоћи у рјешавању различитих критичних енергетских изазова те главни услови неопходни за успјех развој пројеката у саобраћају и индустрији.

Како је речено у најави форума,  кроз пројекте ЈИВЕ и ЈИВЕ2 који су започели у јануару 2017. и јануару 2018. године, распоредиће се 310 аутобуса с горивним ћелијама с нултом емисијом и припадајућом инфраструктуром у 17 европских градова и регија до раних 2020. – што је највећа имплементација у Европи до данас.

На предстојећем Форуму ће се по први пут и у БиХ отворити дијалог о овој најчишћој погонској енергији, но дан прије форума десиће се још нешто што ће привући пажњу бх. јавности.

Наиме, 11. јуна ће испред зграде Савјета министара бити изложен аутобус Цаетано и возило Toyota Мираи, који користе комерцијално овај погон у неколико европских држава.

Биће то прилика да се с возилима и предностима које нуди водоник као погонска енергија упознају сви они који се баве јавним превозом али и остали заинтересовани за најновију технологију у транспорт, преноси Бизнисинфо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана