Стиропор диже цијене квадрата

Милијана Латиновић
Стиропор диже цијене квадрата

БАЊАЛУКА - Произвођачи стиропора подигли су цијене између 40 и 50 одсто, што је изазвало велике проблеме на тржишту, јер то поскупљење погађа све оне који граде куће или станове, посебно када се раде фасаде.

Тај термоизолациони материјал једна је од кључних ставки приликом градње, а инвеститори и грађевинци истичу да ће талас његовог поскупљења какав се не памти сигурно утицати на потражњу и на раст цијене квадрата станова.

У предузећу “Грађус” из Котор Вароша истичу да су остали у шоку када су видјели нови цјеновник који им је пристигао од добављача.

- “Грађус” је као извођач завршних радова у грађевинарству на тржишту присутан 20 година, а продајом грађевинског материјала и опреме бави се 15 година и никада се нисмо сусрели са оваквим поскупљењем које је у маху износило чак 46 одсто. Надамо се да је ово ипак краткорочни поремећај тржишта и да ће цијене бити стабилизоване на приближном нивоу као прије овог удара. Уколико се то не догоди, сигурно је да ће се то одразити на пословање комплетне грађевинске оперативе у Српској, јер ће инвеститори, а посебно власници приватних кућа, вјероватно чекати боље вријеме за извођење планираних радова - рекао је за “Глас Српске” менаџер у “Грађусу” Дарко Гавриловић и додао да је ово треће поскупљење од почетка године те да је у претходна два случаја раст цијена био по пет одсто. Гавриловић истиче да су прва два поскупљења једно вријеме успјели амортизовати залихама, али да је сада раст цијена неминован.

Да ће до поскупљења доћи сагласни су и у приједорском грађевинском предузећу “МБ модул”, из којег су већ раније упозорили на раст цијена појединих грађевинских материјала.

- Ово поскупљење ће утицати на цијену свих радова, а цијене квадрата пет до седам одсто - рекао је директор овог предузећа Милан Мамлић.

Произвођачи стиропора тврде да је до поскупљења дошло усљед раста цијене сировине на глобалном тржишту. Технички директор у фирми “ЕПС Лаштро” из Крешева Ивица Шитум рекао је да је до поремећаја на тржишту дошло још крајем прошле године, првенствено због несташице сировине.

- Пола Европе не ради како треба, а цијене су расле и у јануару и фебруару и мислили смо да ће се ситуација смирити. Та два мјесеца радили смо на властиту штету. Међутим, почетак марта донио је историјски скок цијена сировине, које су за мјесец порасле за више од 40 одсто, због чега смо и ми поскупјели стиропор за 35 до 40 одсто - рекао је Шитум. Додао је да ће ово историјско поскупљење сигурно смањити потражњу.

Цијене је повећала и фирма “Аустротхерм БХ”, која у погонима у Бихаћу и Шамцу годишње произведе око 350.000 кубика стиропора.

- Цијена нафте на глобалном тржишту, од које се сировина и добија, директно диктира и цијену сировине, али она такође зависи и од произвођача који диктирају своје услове рада и продајну цијену, што све на крају утиче на цијену крајњег производа - рекао је Денис Малагић, запослен у сектору техничке подршке и маркетинга у овој фирми. Додао је да свако повећање цијене потенцијално негативно утиче на потрошњу.

Струја

Милан Мамлић истиче да ће грађевински радови у наредном периоду сигурно поскупјети и због најављеног раста цијене електричне енергије.

- Постоје најаве да ће струја за привреду поскупјети за седам до десет одсто - рекао је Мамлић.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана