Stiropor diže cijene kvadrata

Milijana Latinović
Stiropor diže cijene kvadrata

BANjALUKA - Proizvođači stiropora podigli su cijene između 40 i 50 odsto, što je izazvalo velike probleme na tržištu, jer to poskupljenje pogađa sve one koji grade kuće ili stanove, posebno kada se rade fasade.

Taj termoizolacioni materijal jedna je od ključnih stavki prilikom gradnje, a investitori i građevinci ističu da će talas njegovog poskupljenja kakav se ne pamti sigurno uticati na potražnju i na rast cijene kvadrata stanova.

U preduzeću “Građus” iz Kotor Varoša ističu da su ostali u šoku kada su vidjeli novi cjenovnik koji im je pristigao od dobavljača.

- “Građus” je kao izvođač završnih radova u građevinarstvu na tržištu prisutan 20 godina, a prodajom građevinskog materijala i opreme bavi se 15 godina i nikada se nismo susreli sa ovakvim poskupljenjem koje je u mahu iznosilo čak 46 odsto. Nadamo se da je ovo ipak kratkoročni poremećaj tržišta i da će cijene biti stabilizovane na približnom nivou kao prije ovog udara. Ukoliko se to ne dogodi, sigurno je da će se to odraziti na poslovanje kompletne građevinske operative u Srpskoj, jer će investitori, a posebno vlasnici privatnih kuća, vjerovatno čekati bolje vrijeme za izvođenje planiranih radova - rekao je za “Glas Srpske” menadžer u “Građusu” Darko Gavrilović i dodao da je ovo treće poskupljenje od početka godine te da je u prethodna dva slučaja rast cijena bio po pet odsto. Gavrilović ističe da su prva dva poskupljenja jedno vrijeme uspjeli amortizovati zalihama, ali da je sada rast cijena neminovan.

Da će do poskupljenja doći saglasni su i u prijedorskom građevinskom preduzeću “MB modul”, iz kojeg su već ranije upozorili na rast cijena pojedinih građevinskih materijala.

- Ovo poskupljenje će uticati na cijenu svih radova, a cijene kvadrata pet do sedam odsto - rekao je direktor ovog preduzeća Milan Mamlić.

Proizvođači stiropora tvrde da je do poskupljenja došlo usljed rasta cijene sirovine na globalnom tržištu. Tehnički direktor u firmi “EPS Laštro” iz Kreševa Ivica Šitum rekao je da je do poremećaja na tržištu došlo još krajem prošle godine, prvenstveno zbog nestašice sirovine.

- Pola Evrope ne radi kako treba, a cijene su rasle i u januaru i februaru i mislili smo da će se situacija smiriti. Ta dva mjeseca radili smo na vlastitu štetu. Međutim, početak marta donio je istorijski skok cijena sirovine, koje su za mjesec porasle za više od 40 odsto, zbog čega smo i mi poskupjeli stiropor za 35 do 40 odsto - rekao je Šitum. Dodao je da će ovo istorijsko poskupljenje sigurno smanjiti potražnju.

Cijene je povećala i firma “Austrotherm BH”, koja u pogonima u Bihaću i Šamcu godišnje proizvede oko 350.000 kubika stiropora.

- Cijena nafte na globalnom tržištu, od koje se sirovina i dobija, direktno diktira i cijenu sirovine, ali ona takođe zavisi i od proizvođača koji diktiraju svoje uslove rada i prodajnu cijenu, što sve na kraju utiče na cijenu krajnjeg proizvoda - rekao je Denis Malagić, zaposlen u sektoru tehničke podrške i marketinga u ovoj firmi. Dodao je da svako povećanje cijene potencijalno negativno utiče na potrošnju.

Struja

Milan Mamlić ističe da će građevinski radovi u narednom periodu sigurno poskupjeti i zbog najavljenog rasta cijene električne energije.

- Postoje najave da će struja za privredu poskupjeti za sedam do deset odsto - rekao je Mamlić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana