„Саничани” траже начин да изађу из проблема: Продају сјечку да врате дугове

Данијела Бајић
Foto: Архива

ПРИЈЕДОР - Радници „Саничана” у Приједору пет заосталих плата могу очекивати већ идуће седмице, након што ово предузеће у стечају, чији је рачун блокиран због 2.620 марака, наплати дрвну сјечку, јер је у току крчење терена око рибњака.

Рекао је то за „Глас Српске” стечајни управник Мирко Марчета и додао да је рачун блокиран због извршног поступка по приједлогу бившег власника рибњака Радојице Ратковца ради наплате трошкова парничног поступка.

Према његовим ријечима, радницима у посљедњих пет мјесеци није исплаћена плата и није измирено 12.000 КМ доприноса.

- Ове године није било излова, јер нико није био заинтересован да купи рибу, коју смо продавали путем огласа објављеног прије неколико мјесеци. Међутим, почело је крчење рибњака, тачније одвоз сјечке и биомасе, тако да ћемо ових дана прикупити око 150.000 марака, колико је довољно да се измире сви трошкови који су у међувремену настали - казао је Марчета и додао да је тренутно запослено шест радника, који су задужени за одржавање и чување овог рибњака. 

Он је подсјетио да је водна инспекција наложила чишћење централног и ободних насипа и навео да је до краја маја ове године фирма „Дабар холц” из Козарске Дубице одвезла 303.820 килограма сјечке у 13 шлепера по цијени од 4.503 КМ те да се вагање врши у Козарској Дубици. 
Одбор повјерилаца је донио закључак да је потребно у што краћем року оспособити вагу у рибњаку како би се могла извршити контрола количине сјечке која се отпрема.

- Окружни привредни суд у Приједору заказао је за 10. јул извјештајно рочиште, када би Скупштина повјерилаца требало да разматра услове продаје приједорског рибњака - рекао је Марчета.

Стечај у рибњаку „Саничани” је отворен у марту 2021. године, а против већинског власника Радојице Ратковца Окружно јавно тужилаштво Приједор у фебруару прошле године подигло је оптужницу због кривичног дјела незаконито поступање у привредном пословању којим је оштетио јавне приходе за око пола милиона марака. 

Приједлог за отварање стечајног поступка поднијело је Правобранилаштво РС 17. јула 2020, а приједорски суд је 11. септембра те године покренуо претходни поступак за утврђивање услова за отварање стечајног поступка. 

Одређене су и мјере ради обезбјеђења имовине којима се забрањује стечајном дужнику да без сагласности привременог стечајног управника располаже покретном и непокретном имовином, новчаним средствима и правима стечајног дужника.

ПРОЦЈЕНЕ 

Стечајни управник Мирко Марчета информисао је Одбор повјерилаца и о процјени имовине Управе за индиректно опорезивање БиХ и Пореске управе Републике Српске као разлучних повјерилаца у овом стечајном поступку, наводећи да је вриједност некретнина рибњака над којим постоји разлучно право ових двију институција 613.829 КМ, те да су оба разлучна повјериоца дала сагласност за продају стечајног дужника као правног лица. 

Такође, Марчета је Одбор повјерилаца обавијестио и о елаборату Завода за изградњу града Приједор о процјени вриједности потребних улагања у постојећу инфраструктуру рибњака по којој је потребно уложити 2,72 милиона КМ да би се рибњак довео у стање потребно за нормално функционисање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана