Произвођачи у Српској малине не дају испод 5,5 марака

Данијела Бајић
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Берба првих сорти малина у Српској је почела, а произвођачи овог воћа, пред којима је, по свему судећи, још једна неизвјесна сезона, поручују да откупна цијена не смије бити ни фенинг мања од 5,5 марака, колико траже и малинари са друге стране Дрине.

Према првим процјенама, овогодишњи род малина у односу на претходне године биће мањи и до 50 одсто с обзиром на то да, поред временских неприлика, многи нису имали од чега да купе средства за адекватну заштиту малињака, јер нису наплатили ни лањски род.

Предсједник Управног одбора Удружења “Виламет” Иван Стојановић, који заступа малинаре с подручја општина Братунац, Милићи и Сребреница, рекао је за “Глас” да је за килограм малина, чији је квалитет ове године јако добар, мање од 5,5 марака испод сваке границе.

- Са ресорним министарством лани смо рачунали колико кошта производња килограма малина и дошли смо до цифре од 3,80 марака. С обзиром на то да су цијене свега отишле у небо, ове године производња ће нас коштати много више. И сад, ако ми килограм дамо за три марке, колико нуде поједини откупљивачи, нас нема нигдје - рекао је Стојановић.

Додао је да су откупљивачима већ дали до знања да ове године очекују откупну цијену као и у Србији, гдје произвођачи траже 350 динара по килограму.

Произвођач Неђељко Ђукановић из мјеста Кравице код Братунца рекао је да малинари из његовог окружења сваке године смањују производњу, јер немају људи чиме да раде.

- Од хладњачара из Српске још нико се није огласио у вези са откупном цијеном, а са понудом је изашао само један хладњачар из Бугојна који даје три марке по килограму. Међутим, увијек смо пратили откупну цијену у Србији и сматрам да ми са цијеном испод 5,5 марака не бисмо имали стимулацију за сљедећу годину - рекао је Ђукановић и додао да су малинари у Српској на ивици амбиса.

Према његовим ријечима, ова година је преломна што се тиче производње, јер ако откупна цијена буде као лани, више нико неће жељети да ради овај посао.

- Само је дневница са храном за бераче прошле године била 70 марака. Међутим, сезонски радници сада траже 80 марака и храну. Значи, њима за килограм обраних малина треба дати двије марке и док се поплаћају остали трошкови, нама ништа не остаје, морамо се чак и задужити - казао је Ђукановић.

Додао је да су откупљивачи малинарима у Србији понудили 250 динара по килограму, међутим, они неће ни да чују, због чега најављују протесте.

Откупна цијена за малинаре је, каже произвођач Љубо Симић из Подчауша код Братунаца, “мачак у врећи”.

- Ово нам је девета берба заредом и сваке године сам почињао везаних очију, јер не знам шта ме чека. Примјера ради, прошле године смо највише набрали, а најмање зарадили - рекао је Симић.

Додао је да њему за четири дунума треба 5.000 марака само до бербе, тако да килограм овог воћа не треба дати ни за фенинг испод 5,5 марака. И то је, према његовим ријечима, скромно, али прихватљиво.

Власник једне од највећих хладњача “Агро др” Петко Ранкић истакао је да би цијена малина ове године могла да иде горе, јер има најаве из западне Европе да ће у наредним мјесецима бити потребне веће количине овог воћа.

- Произвођачима за килограм малина сада аконтативно плаћамо три марке, а по завршетку пријема робе ћемо намирити разлику, док видимо колика ће бити - казао је Ранкић.

Боровнице

На подручју Сребренице боровнице су пристигле за бербу, род и квалитет су много бољи него прошле године, а цијена је 20 КМ за килограм.

Драган Цвјетиновић, који годинама иде у бербу боровница, каже да има довољно купаца пошто се не нуди већа количина овог воћа јер мали број особа иде у бербу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана