Приједорски рибњак “Саничани” припремају за продају

Данијела Бајић
Приједорски рибњак “Саничани” припремају за продају

ПРИЈЕДОР - Приједорски рибњак “Саничани”, који ће купцима бити понуђен као правно лице, односно бренд, ускоро би могао да добије новог власника, а могу га купити фирме регистроване у БиХ са најмање пет година рада у овој дјелатности или субјекти јавног права.

Према посљедњој процјени, вриједност предузећа за рибарство “Саничани”, које је у стечају већ три године, је више од пет милиона марака.

Стечајни управник Мирко Марчета истакао је за “Глас Српске” да је у току израда елабората о процјени улагања која ће бити саставни дио огласа.

- Тренутно у предузећу је запослено пет радника који су задужени за очување имовине, постојећег рибљег фонда те контролисању водотока, нивоа воде и слично - казао је Марчета.

Додао је да ове године није било излова, јер нико није био заинтересован да купи рибу, коју су продавали путем огласа, објављеног прије неколико мјесеци.

Од продаје рибе и огрева до сада су, нагласио је он, настојали да измире текуће трошкове, док ће дуговања нагомилана прије одласка у стечај бити намирена тек након продаје овог предузећа.

- Најбоље рјешење би било да рибњак, који је основан 1903. године, купи Влада Републике Српске која би га касније уступила Приједору на даље кориштење. Осим што производе и продају рибу “Саничани” чувају град у случају јачих киша и штите од поплава - истакао је Марчета.

Како је наведено у документу одбора повјерилаца овог предузећа у стечају, уколико је купац привредно друштво један од услова је и да минимум три године остварује најмање десет милиона марака прихода из дјелатности производње и продаје рибе.

Купац се мора обавезати да ће наставити да обавља дјелатност производње, узгоја и продаје рибе најмање десет година, запослити најмање 30 радника у року године и у року од шест мјесеци санирати најкритичније тачке насипа и брана према елаборату овлаштеног правног лица и уз надзор Јавне установе “Воде Српске” Бијељина.

Купац је прије закључења уговора дужан да достави безусловну банкарску гаранцију као обезбјеђење за испуњење преузетих уговорних обавеза и накнаду штете на износ од пет милиона марака с роком важења десет година, а која ће бити обнављана сваке године.

Окружни привредни суд у Приједору је крајем марта 2021. године отворио стечај у рибњаку “Саничани” из Приједора, који добављачима и држави на име обавеза дугује више од 360.000 КМ, тако да је један од највећих и најстаријих рибњака у БиХ завршио у стечајним водама.

Приједлог за отварање стечајног поступка поднијело је Правобранилаштво РС 17. јула 2020, а приједорски суд је 11. септембра те године покренуо претходни поступак за утврђивање услова за отварање стечајног поступка. Одређене су и мјере ради обезбјеђења имовине којима се забрањује стечајном дужнику да без сагласности привременог стечајног управника располаже покретном и непокретном имовином, новчаним средствима и правима стечајног дужника.

Рокови

У документу одбора повјерилаца рибњака “Саничани”, између осталог, наведено је да ће се, ако најповољнији учесник одбије да при закључењу уговора прихвати услове, сматрати да он није најповољнији и биће понуђен наредни квалификовани, а ако таквог не буде поново ће бити расписан оглас о продаји. У случају да купац или његов правни сљедник не испуни обавезу обављања дјелатности најмање десет година, дужан је да плати уговорну казну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана