Покренут предстечајни поступак у "Екватору"

Капитал
Покренут предстечајни поступак у "Екватору"

БАЊАЛУКА – Окружни привредни суд у Бањалуци именовао је Сашу Зубовића за привременог стечајног управника у предузећу „Екватор“ из Бањалуке те покренуо претходни поступак за утврђивање стечаја, сазнаје Капитал.

Суд је такође забранио да се без сагласности Зубовића располаже са покретном и непокретном имовином предузећа.

„Привремени стечајни управник је дужан обезбиједити имовину стечајног дужника и бринути се о њој те преузети и друге потребне радње. Циљ мјера је да се обезбиједи имовина дужника током претходног стечајног поступка то јест до доношења одлуке о отварању стечајног поступка или одлуке о одбијању предлога за стечај“, стоји у рјешењу суда окаченом на огласној табли.

Иначе, приједлог за стечај је у марту поднијело предузеће „Стандард Прва“ из Бијељине иза којег стоји адвокат Милош Стевановић, а који је од ИРБ-а откупио потраживања „Екватора“.

Суд наводи да је на основу приложене документације утврдио да је дужник платежно неспособан и да су испуњени услови за претходни поступак.

Такође, суд наводи да је приједлог за стечај безуспјешно покушао доставити и компанији „Екватор“ те њеном законском заступнику, односно власнику, Ђорђу Давидовићу.

Подсјећамо, Стевановић је од Инвестиционо – развојне банке (ИРБ) Републике Српске у новембру прошле године откупио 180 милиона марака потраживања за 30 милиона марака, а у том пакету су се нашла и дуговања која је Давидовић имао према ИРБ-у због којих му сада пријети стечај.

Поред тога што је фирма пред стечајем, Давидовић се суочава са бројним кривичним пријавама купаца којима је узимао новац за станове, а никада их није изградио.

Полицијска управа Бањалука је недавно поднијела извјештај тужилаштву због сумње да је преко своје фирме починио 20 кривичних дјела “тешких” око 8,2 милиона марака од 2015. до краја 2021. године, пише Капитал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана