Пад камата води ка мањим ратама

Анита Јанковић Речевић
Пад камата води ка мањим ратама

БАЊАЛУКА - Грађани Републике Српске који имају кредите са промјењивом каматном стопом могу се, према оцјени економиста, у скорије вријеме надати смањењу рата, јер је Европска централна банка (ЕЦБ) након дугог времена креирала услове да се то и деси.

Са најновијом одлуком ЕЦБ да први пут од јула 2022. олабави монетарну политику и спусти референтне камате за 0,25 одсто, задужени у девизним евро кредитима требало би мало да одахну. Умањење је ступило на снагу средином седмице, а сада се чека потез и домаћег банкарског сектора.

Директор Агенције за банкарство РС Срђан Шупут истакао је да се може очекивати да сви грађани који имају кредите са промјењивим каматама до краја године осјете њихове смањење.

- Оно што може да изненади јесте чињеница да Федералне америчке резерве (ФЕД) нису смањиле своју каматну стопу, али с друге стране имају огроман раст запослености. Изборна година у Америци је веома популистичка, могућа су одређена смањења - додао је Шупут.

И професор на Економском факултету у Бањалуци Бранка Топић Павковић каже за “Глас Српске” да је још крајем прошле године прогнозирано да до смањења каматних стопа дође у мају, што се и десило мјесец касније.

- Може се очекивати и да ФЕД смањи своје камате. Сви инвеститори на међународном финансијском тржишту чекају такав потез Американаца па да се онда крене и са смањењем у банкарском сектору. Када је у питању Европа, сматрам да је сасвим довољно што је ЕЦБ смањио референту каматну стопу и да је извјесно да ће због тога дођи до смањења у нашем банкарском сектору - рекла је Топић Павковић.

Истиче да је незахвално прогнозирати колико ће грађани Српске чекати пад камата, а самим тим и мање рате кредита.

- То је веома тешко прогнозирати, јер је монетарна политика иначе таква да од момента када се предузму мјере па до момента њихове имплементације, а затим и ефеката зна проћи и по неколико мјесеци. И ми, иако нам је пасивна монетарна политика пратимо шта ради ЕЦБ, тако да, како је дошло до повећања, тако ће доћи и до смањивања каматних стопа. Да ли ће то бити за мјесец или више не бих прогнозирала, јер је наше окружење турбулентно, баш као и глобално - навела је она.

Смањење каматних стопа доказ је и да инфлација полако попушта “стисак”.

- Инфлација пада, с тим да се још није стабилизовала, односно није достигла два одсто на колико циља ЕЦБ. У прошлом мјесецу инфлација је у ЕУ била 2,6 одсто, а процијењено је да буде 2,3 - додала је Топић Павковић.

Раст задужења

Када је ријеч о кредитним задужењима, Срђан Шупут је додао да потражња за њима не пада.

- Најдоминантнији су кредити становништва, али није добар раст употребе ненамјенских кредита. Оно што је веома добро јесте да расту кредити у реалном сектору. Привреда је према банкарском сектору на задовољавајућем нивоу - казао је Шупут.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана