Опоравак Њемачке зауставља суноврат извоза

Анита Јанковић Речевић
Опоравак Њемачке зауставља суноврат извоза

БАЊАЛУКА - Вијест да се њемачка економија коначно отргла канџама кризе и креће узлазном путањом пробудила је оптимизам домаћих привредника, који већ неко вријеме, због пада потражње и извоза, отежано послују.

У првом тромјесечју ове године извоз из Републике Српске на инострано тржиште отањио је за 12,8 одсто у односу на исти период лани, што је у највећој мјери посљедица проблема с којима се суочавала најснажнија европска привреда.

Према најновијој прогнози њемачког института за економска питања ИФО економија те земље у овој ће години порасти за 0,4 одсто, умјесто раније предвиђених 0,2 одсто. За 2025. институт је задржао прогнозу раста од 1,5 одсто. Наведено је да њемачка економија полако излази из кризе и да би друга половина ове године требало да буде знатно боља од прве, за када се предвиђа и пад стопе инфлације на 2,2 одсто, након што је у истом периоду лани износила 5,9. Нијемци очекују да ће у остатку године ојачати куповна моћ домаћинстава те да би макроекономски опоравак требало да буде убрзан како се потрошња буде нормализовала.

У истом периоду ИФО очекује и опоравак глобалне робне размјене и индустријске производње, чему ће допринијети постепено повећање инвестиција, потпомогнуто ублажавањем монетарне политике.

Истовремено до краја године предвиђају још два смањења каматних стопа од стране Европске централне банке.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Зоран Шкребић каже за “Глас” да овакве прогнозе улијевају наду, наводећи да ће привредни опоравак Њемачке засигурно утицати позитивно и на економију Српске.

- Морамо бити свјесни да сва економска дешавања имају одгођени ефекат, тако да не можемо очекивати неке значајније ефекте у наредних шест до осам мјесеци - рекао је Шкребић који је и директор Хемијске индустрије “Дестилација” из Теслића.

Оно што га плаши су захтјеви ино-купаца према великим извозницима из Српске који траже снижавање цијена и то између пет и 30 одсто.

- Истовремено наши трошкови су остали на истом нивоу, па чак и вишем. Бруто плате су знатно порасле, тако да се врло лако може десити да будемо неконкурентни на њемачком тржишту, које су преплавили производи из Африке, Кине па и Украјине. То може бити отежавајућа околност у процесу опоравка - рекао је Шкребић.

И економиста Марко Ђого истиче да су кретања у њемачкој привреди веома значајна за економију БиХ и Српске, јер умногоме зависимо од њих.

- Јако је добро за БиХ и Српску да Њемачка има добре прогнозе. С тим да се извоз који је пао за 12 одсто у прерађивачком сектору не може лако опоравити без бржег раста њемачке економије, који је за сада благ. Са тих 0,4 одсто можемо очекивати да се заустави додатни пад потражње, али то није довољно да бисмо могли осјетити побољшање - оцијенио је Ђого.

За опоравак извоза Ђого каже да економији БиХ треба Њемачка са привредом која расте по годишњој стопи од најмање 1,5 одсто, колико је и имала претходних десетак година.

- Тек при тој стопи ми се можемо надати расту индустријске производње и извоза из РС и БиХ. Најава је да треба да преживимо ову годину и да ће бити боље у 2025. години - казао је Ђого.

Инфлација

Марко Ђого каже да низ фактора на глобалном нивоу указује на то да се инфлацији коначно назире крај.

- Уколико не буде нових шокова можемо рећи да је инфлација стављена под контролу. Тврдоглава је и никако да се спусти испод жељених два одсто, али објективно гледано за већину грађана не игра улогу да ли је два или три одсто. То је значајно за монетарне власти, да ли су испунили зацртани циљ или не - појаснио је Ђого.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана