Нова шанса за “Унис”

Милијана Латиновић
Нова шанса за “Унис”

ДЕРВЕНТА - Судбина дервентске фабрике цијеви “Унис” у стечају могла би бити ријешена у понедјељак за када је заказана четврта по реду лицитација на којој купац који уплати депозит и обезбиједи банкарску гаранцију има шансу да пазари трособан стан, земљиште, пословну зграду, опрему, возила и алате.

Јавно надметање заказано за 23. јануар биће одржано у 12 часова у Окружном привредном суду у Добоју, а сва имовина понуђена је по цијени од 12,19 милиона марака, што чини око трећину укупне процијењене вриједности. Сва понуђена имовина продаје се као цјелина.

Стечајни управник “Униса” Драган Даниловић рекао је јуче за “Глас Српске” да још нема уплаћених депозита те да се нада да ће се до краја дана стање на рачуну промијенити.

- Право учешћа имају сви заинтересовани купци који уплате депозит у износу од 50.000 марака и обезбиједе банкарску гаранцију за учешће у јавном надметању - истакао је Даниловић, нагласивши да су гаранције једини начин да се купци уозбиље и да судбина “Униса” коначно буде ријешена.

Даниловић је истакао и да је дошавши на мјесто стечајног управника наслиједио око 600.000 марака дуга на име трошкова судског поступка, гдје доминирају судске таксе.

- Како нисмо били у могућности да то платимо сада Пореска управа покушава принудно да наплати дуг - рекао је Даниловић, додавши да се из тог разлога депозити за ову лицитацију уплаћују на депозитни рачун суда.

Стечај у том пропалом предузећу отворен је 17. децембра 2019. године, а имовина предузећа процијењена на више од 40 милиона марака и одлучено је да се све продаје као цјелина.

До сада су пропале три лицитације, прва јер није било заинтересованих, друга јер најповољнији понуђач, трговачки ланац “Фрукта трејд” није уплатио излицитираних 27 милиона КМ, а новац није уплатила ни другорангирана фирма “Феромастер” из Дервенте.

На трећој лицитацији почетком октобра 2022. године “Феромастер” је понудио за имовину “Униса” 27,7 милиона КМ, док је “Фрукта трејд” дао нешто нижу понуду.

И та лицитација је пропала јер су оба купца дигла руке од стечајног дужника.

Проблеми у некадашњем привредном гиганту трајали су годинама.

Кроз план финансијског и оперативног реструктурирања фабрике цијеви, који је усвојен 2017. године, требало је да дуговања буду измирена у наредних десет година, али га управа предузећа од почетка није поштовала па је у веома кратком року пропао.

Оптерећење

У огласу о продаји имовине “Униса” наведено је да на покретној имовини која је предмет продаје, и то на дијелу који чини погонска опрема, уписана залога од стране “Фрукта трејд” Дервента и “Б2 Капитал” Сарајево.

На дијелу покретне имовине коју чине возила и алати уписана је залога од стране компаније “Фрукта трејд”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана