Nova šansa za “Unis”

Milijana Latinović
Nova šansa za “Unis”

DERVENTA - Sudbina derventske fabrike cijevi “Unis” u stečaju mogla bi biti riješena u ponedjeljak za kada je zakazana četvrta po redu licitacija na kojoj kupac koji uplati depozit i obezbijedi bankarsku garanciju ima šansu da pazari trosoban stan, zemljište, poslovnu zgradu, opremu, vozila i alate.

Javno nadmetanje zakazano za 23. januar biće održano u 12 časova u Okružnom privrednom sudu u Doboju, a sva imovina ponuđena je po cijeni od 12,19 miliona maraka, što čini oko trećinu ukupne procijenjene vrijednosti. Sva ponuđena imovina prodaje se kao cjelina.

Stečajni upravnik “Unisa” Dragan Danilović rekao je juče za “Glas Srpske” da još nema uplaćenih depozita te da se nada da će se do kraja dana stanje na računu promijeniti.

- Pravo učešća imaju svi zainteresovani kupci koji uplate depozit u iznosu od 50.000 maraka i obezbijede bankarsku garanciju za učešće u javnom nadmetanju - istakao je Danilović, naglasivši da su garancije jedini način da se kupci uozbilje i da sudbina “Unisa” konačno bude riješena.

Danilović je istakao i da je došavši na mjesto stečajnog upravnika naslijedio oko 600.000 maraka duga na ime troškova sudskog postupka, gdje dominiraju sudske takse.

- Kako nismo bili u mogućnosti da to platimo sada Poreska uprava pokušava prinudno da naplati dug - rekao je Danilović, dodavši da se iz tog razloga depoziti za ovu licitaciju uplaćuju na depozitni račun suda.

Stečaj u tom propalom preduzeću otvoren je 17. decembra 2019. godine, a imovina preduzeća procijenjena na više od 40 miliona maraka i odlučeno je da se sve prodaje kao cjelina.

Do sada su propale tri licitacije, prva jer nije bilo zainteresovanih, druga jer najpovoljniji ponuđač, trgovački lanac “Frukta trejd” nije uplatio izlicitiranih 27 miliona KM, a novac nije uplatila ni drugorangirana firma “Feromaster” iz Dervente.

Na trećoj licitaciji početkom oktobra 2022. godine “Feromaster” je ponudio za imovinu “Unisa” 27,7 miliona KM, dok je “Frukta trejd” dao nešto nižu ponudu.

I ta licitacija je propala jer su oba kupca digla ruke od stečajnog dužnika.

Problemi u nekadašnjem privrednom gigantu trajali su godinama.

Kroz plan finansijskog i operativnog restrukturiranja fabrike cijevi, koji je usvojen 2017. godine, trebalo je da dugovanja budu izmirena u narednih deset godina, ali ga uprava preduzeća od početka nije poštovala pa je u veoma kratkom roku propao.

Opterećenje

U oglasu o prodaji imovine “Unisa” navedeno je da na pokretnoj imovini koja je predmet prodaje, i to na dijelu koji čini pogonska oprema, upisana zaloga od strane “Frukta trejd” Derventa i “B2 Kapital” Sarajevo.

Na dijelu pokretne imovine koju čine vozila i alati upisana je zaloga od strane kompanije “Frukta trejd”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana