Низ институција и јавних предузећа у Српској игнорисао препоруке ревизора

Анита Јанковић Речевић
Низ институција и јавних предузећа у Српској игнорисао препоруке ревизора

БАЊАЛУКА - Немогућност проналаска посла у самом је врху листе проблема који отежавају живот особама са инвалидитетом, којих у довољној мјери не запошљавају чак ни институције и јавна предузећа у Републици Српској.

Показао је то накнадни преглед спровођења препорука из Извјештаја ревизијe учинка "Професионална рехабилитација и запошљавање лица са инвалидитетом" из јула 2019. године. Закључци из ревизије прије пет година показали су да у области професионалне рехабилитације и запошљавања лица са инвалидитетом није успостављен ефикасан систем који би резултирао већом запосленошћу. 

Ревизори су тада утврдили да послодавци из јавног сектора, укључујући и сва јавна предузећа, нису чинили довољно на извршавању законске обавезе у запошљавању лица са инвалидитетом, као ни у успостављању потребних евиденција у ту сврху. 

С циљем превазилажења проблема ревизори су послодавцима у јавном сектору дали задатак да предузму неопходне активности на подизању постојеће ниске квоте запослености особа са инвалидитетом, али су у најновијем документу Главне службе за ревизију јавног сектора Српске ревизори утврдили да су изостали значајнији потези.

Испитивања предузетих мјера спровођена су у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите, Фонду за професионалну рехабилитацију, затим Министарству унутрашњих послова, Фонду за пензијско-инвалидско осигурање, Пореској управи, градским управама Бијељина и Дервента, општинским управама Брод и Козарска Дубица, те "Електрокрајини" Бањалука и предузећу "Водовод и канализација" из Бијељине. 

Од њих 11 које су биле под лупом ревизора, тек у двије институције је повећан број запослених лица са инвалидитетом, док је у преосталних девет смањен.

- Само један послодавац из узорка испитаних достигао је квоту запослености прописану законом, односно имао је запослено једно инвалидно лице на сваких 16 радника - наводи се у документу у којем стоји да је крајем 2023. на бироу било 1.300 незапослених особа са инвалидитетом, од којих је мање од пет одсто имало завршену вишу или високу школу.  

Извршни директор Удружења дистрофичара регије Бањалука Радован Ристић истиче за "Глас" да, генерално, сви мало раде на питању запошљавања особа са инвалидитетом.

- Основни проблем су прениски пенали које су послодавци дужни да плате уколико не запошљавају довољан број особа са инвалидитетом. Њима се свима више исплати да плате те пенале - рекао је Ристић. 

Он сматра да је износ пенала потребно повећати, али и да би сам Фонд  требало више да ради на запошљавању и рехабилитацији. 
 
- Морали би се бавити разним истраживањима која би показала који су то послови које особе са инвалидитетом могу да раде. Чак би требало и да се укључе у образовање, да се лица са инвалидитетом одмах у основној школи усмјеравају за послове које ће моћи радити у будућности, односно за које су конкурентни и радно способни на тржишту рада - додао је Ристић.


                                                       2018.                                                  2023.
                                          укупно запослени/ЛСИ                 укупно запослени/ЛСИ
ГУ Бијељина                              409/10                                                  517/9
ГУ Дервента                               101/3                                                  107/2
ОУ Брод                                        99/4                                                  106/2
ОУ Козарска Дубица                   111/9                                                  130/7
Фонд ПИО                                   575/16                                                544/12
МУП РС                                       7.014/514                                          7.264/156
Пореска управа                           863/0                                                   834/20
МРБИЗ                                          96/5                                                     98/3
„Електрокрајина“                       1.920/182                                          1.331/60
„Водовод и канализација“           263/18                                               234/7
Фонд за професионалну               11/0                                                  13/1    
рехабилитацију

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана