Након пилетине поскупљују и јаја

Милијана Латиновић
Након пилетине поскупљују и јаја

БАЊАЛУКА - Промјене у Европи диктирају кретања и на домаћем тржишту, а након што је пилетина поскупјела од 50 до чак 100 одсто, очекује се и скок цијена конзумних јаја.

Рекао је то за “Глас Српске” предсједник Удружења заједнице живинара РС Предраг Миличић, нагласивши да је највећи поремећај изазвало поскупљење кукуруза, који је основна сировина за припремање сточне хране, а осим тога скочила је цијена и сојине сачме.

Говорећи о производњи јаја, појашњава да је у том сегменту стање још теже.

- Суочени смо са превеликом производњом у региону и прекомјерним увозом јаја на наше тржиште из окружења, тако да су домаћи произвођачи остварили веома озбиљне губитке - истакао је Миличић, који је и директор предузећа “Агрекс” из Доњег Жабара, које једино у БиХ извози јаја за индустријску прераду у Европску унију.

Миличић појашњава да је пласман јаја у ЕУ настављен те да су на тај начин дјелимично смањили вишак понуде на домаћем тржишту.

- С обзиром на то да долази до промјена цијена конзумних јаја у ЕУ, неминовно је да ће доћи до раста цијена и код нас. Принуђени смо да ускладимо цијене са трошковима производње. Тешко је прогнозирати колико ће цијене расти. Сигурно је да ће бити знатно мање поскупљење у односу на раст цијена сировина, а да ли ће бити десет или 20 одсто, видјећемо - рекао је Миличић.

Додао је да је повећано интересовање фабрика за јаја за прераду, али да је за домаће произвођаче крајњи циљ пласман конзумних јаја на европско тржиште.

Миличић истиче да живинарима не иде на руку ни компликовање опште политичке ситуације у БиХ, због које су најважније ствари за произвођаче на неки начин скрајнуте.

- Постигли смо договоре са представницима Канцеларије за ветеринарство БиХ, која је носилац посла и очекујемо састанке до краја мјесеца и информације о преговорима са Бриселом - појаснио је Миличић.

Предузеће “Агрекс” је прво у Српској и БиХ добило дозволу за пласман јаја “Б” класе у ЕУ, а први камиони отишли су у Хрватску у јануару прошле године.

Понуда у маркетима

С обзиром на то да протеклог мјесеца готово није било могуће пронаћи пилеће бијело месо у домаћим маркетима, живинари истичу да се тржиште постепено стабилизује. Осим несташице цијена пилећег бијелог меса је у појединим маркетима достигла десет марака по килограму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана