Митровић: Производња већа од плана, максималан ангажман

Srna
Митровић: Производња већа од плана, максималан ангажман

Предузеће "Хидроелектране на Требишњици" (ХЕТ) произвело је у овој години 470 гигават-часова електричне енергије, што је за 70 гигават-часова више од плана, изјавио је данас Срни извршни директор за управљање системом у ХЕТ-у Милан Митровић.

Митровић је истакао да је ХЕТ до сада произвео око 43 одсто од овогодишњег производног плана, који би требало да износи 1.090 гигават-часова електричне енергије, додајући да су задовољни производњом, као и хидролошком ситуацијом.

"ХЕТ је сада додатно и максимално ангажован у производњи електричне енергије како би задовољио потребе електроенергетског система Републике Српске, с обзиром на то да је у току ремонт термоелектране у Угљевику", рекао је Митровић.

Он је додао да ће након Угљевика почети и ремонт термоелектране у Гацку, па ће ХЕТ и у наредном периоду радити максимално, а након тога ће и сам ући у ремонт.

"Након тога и ХЕТ очекује планирани ремонт, како би на јесен били спремни за нове дотоке воде, падавине и рад у наредном периоду", истакао је Митровић.

Према његовим ријечима, количина падавина у овој години је на задовољавајућем нивоу јер су до сада имали око 80 одсто очекиваних дотока, с тим да је у априлу и мају било око 30 одсто планираних дотока, али је олакшавајућа околност била што је ниво воде у Билећком језеру с почетка године био око седам метара изнад плана.

"У сливном подручју ријеке Требишњице до сада је пало око 600 литара кише по метру квадратном, а годишњи просјек је око 1.400 до 1.500 литара, па је тешко очекивати у хидролошком смислу да се понови претходна добра година, али са аспекта производње можемо бити задовољни", рекао је Митровић.

Говорећи о управљању сливом ријеке Требишњице, Митровић је појаснио да постоје очекиване годишње падавине, али да је изазовно управљати тим системом када се деси да дође до веће количина падавина у свега два до три дана, а која се очекује за мјесец дана.

Он је додао да тада, као и иначе, у ХЕТ-у доносе најбоље могуће одлуке како за то предузеће, тако и за цијели електроенергетски систем Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана