Мањак наруџби пише отказе у фабрикама

Данијела Бајић
Мањак наруџби пише отказе у фабрикама

БАЊАЛУКА - Да се ситуација у привреди из дана у дан додатно усложњава, потврђују најновији статистички подаци према којима је број запослених у фабрикама широм Српске у мају ове године склизнуо за пет одсто у односу на исти период лани, а многи послодавци црне дане предвиђају и за наредни период.

Подаци Републичког завода за статистику показују да је број запослених у индустрији у мају ове године у односу мјесец раније мањи за 0,4 одсто, док је у односу на просјечан мјесечни број лани мањи за 4,2 одсто.

Највећи пад броја запослених протеклог мјесеца у односу на исти период лани забиљежен је у производњи намјештаја и то чак 23 одсто.

Тренд пада броја запослених осјетан је у производњи коже и производа од коже, затим базних материјала, машина и опреме, те текстила и одјеће.

Предсједник Удружења дрвопрерађивача РС Дарко Партало истакао је за “Глас Српске” да је ситуација на тржишту и даље веома тешка.

- Цијене наших производа не престају да падају, прилагођавамо се жељама купаца, а све како бисмо их задржали - казао је Партало.

Шта ће бити даље, немогуће је прогнозирати, истакао је он и додао да се боре како знају и умију.

- У наредним мјесецима, а вјероватно ни идуће године неће бити значајнијих промјена на тржишту - рекао је Партало.

Додао је да произвођачи из Кине, Турске, Румуније и других земаља своје производе пласирају по доста нижим цијенама у Европи, гдје се ионако мање купује.

Предсједник Удружења текстила, коже и обуће РС и директор Фабрике обуће “Бема” Маринко Умичевић казао је да за 55 година, колико се бави овим послом, не памти тежу ситуацију.

- Задесила нас је снажна катастрофа, штета је немјерљива, посебно када је ријеч о текстилној индустрији. Главни проблем нам је што немамо довољно наруџби, а уз то нам иду и годишњи одмори. У овим условима, ако не радимо 15 дана, немамо од чега исплатити плате радницима. Ово је буквално просипање из шупљег у празно - казао је Умичевић и додао да, како ствари стоје, тренутно има вишка око 200 радника.

Само ове године су, нагласио је он, затворене четири фабрике за текстилну производњу, због чега је више стотина радника остало без посла.

- Међутим, много новца и времена смо уложили у наше раднике, тако да отказе пишу само они који немају другог избора него да гасе погоне. Ми остали некако кубуримо, јер шта да радимо ако отпустимо те људе, а посао крене. Докле ће ово овако ићи, нико не зна - истакао је Умичевић и нагласио да им је Влада РС велика подршка.

Ништа мање није забринут ни власник фабрике обуће “Дермал Р” Раденко Бубић. Он каже да је производња обуће пала и до 40 одсто, али да упркос томе настоје да задрже све раднике.

- Боримо се свим силама да погони наставе са радом. Стално тражимо нове партнере и тренутно имамо попуњене капацитете, мада је било гураво претходних мјесеци. Како ствари стоје, сматрам да нас ништа боље не чека ни у наредном периоду, једноставно не видим излаз из ових проблема - казао је Бубић.

Производња

Календарски прилагођена индустријска производња у Српској од јануара до краја маја ове године у поређењу са истим периодом лани мања је за 7,2 одсто, саопштено је из Републичког завода за статистику.

У том периоду прерађивачка индустрија забиљежила је пад од 4,6 одсто, у подручју производња и снабдијевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација пад од 10,3 одсто и у подручју вађење руда и камена пад од 13,7 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана