Кинеска роба за плитак џеп

Данијела Бајић
Кинеска роба за плитак џеп

БАЊАЛУКА - Усљед великих поскупљења и недостатка новца становници Републике Српске и ФБиХ све више посежу за јефтинијим производима, што потврђује и податак да је за пет мјесеци ове године из Кине увезено више робе него лани.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, од јануара до краја маја ове године на домаће тржиште из најмногољудније земље свијета стигло је 91,1 милион килограма разних производа и репроматеријала у вриједности од 395,6 милиона марака. У истом периоду лани увезено је 76,8 милиона килограма производа вриједних више од 381,1 милион марака.

Највише, гледано по вриједности, ове године увезено је машина, апарата, механичких уређаја и електротехничке опреме, затим жељеза и челика те пластике и производа од каучука и гуме. Током протеклих мјесеци у БиХ су стигле и велике количине постељине, свјетиљки и других расвјетних тијела, као и играчака, реквизита за друштвене игре и спорт те обуће и одјеће.

Економиста Зоран Павловић истакао је за “Глас Српске” да европске цијене постају неприхватљиве за наш буџет, док су кинеске далеко приступачније.

- Наши људи више немају куповну моћ да пазаре нешто што је из Европе, одакле долазе прескупе ствари, због чега су њихове одлуке реалне. Такође, требало би имати у виду политичке и ратне оријентације. Осим тога, успостављање бољих односа са Кином јесте нешто што је веома корисно за мале земље као што је БиХ - казао је Павловић.

Додао је да се за робу у Европи и Америци уводе царине и разна ограничења, тако да није изненађујуће да се Кинези оријентишу према Балкану.

- Осим тога, из Кине је покренута жељезничка линија која стиже у Европу. То је сада нова алтернативна варијанта допреме робе, како би стигла у краћем року, него бродом - објаснио је Павловић и додао да су Кинези коректни партнери због чега је природно да се повећава трговинска размјена са њима. 

Извршна директорица Удружења грађана ДОН Приједор Муриса Марић истакла је за “Глас Српске” да је платежна моћ становништва толико ослабила да једноставно немају другог избора него да купују јефтинију робу, која углавном долази из Кине.

- С друге стране, много свјетске производње је у Кини тако да није сасвим случајно што је наше тржиште преплавила роба из те земље - казала је Марићева.

Додала је да је, када је ријеч о квалитету, чињеница да се свако мало са тржишта повлачи неки производ који углавном буде поријеклом из Кине.

- Што се тиче квалитета, контроле би код нас требало да буду много веће, јер немамо едуковане потрошаче који уопште знају препознати шта је то оригинални предмет, гардероба или дио за аутомобил. И даље више вјерујемо, примјера ради, механичару или трговцу него својим очима - рекла је Марићева.

Извоз

Према подацима УИО, БиХ је од јануара до краја маја ове године извезла 26 милиона килограма робе у вриједности од 26,37 милиона марака. У истом периоду лани, из БиХ у Кину је отишло 12,28 милиона килограма робе, чија је вриједност 10,83 милиона КМ. У најмногољуднију земљу свијета БиХ је ове године највише извезла дрва и производа од дрвета, затим дувана, камена, гипса, креча и цемента.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана