Каква је судбина бањалучког "Космоса"

Данијела Бајић
Каква је судбина бањалучког "Космоса"

БАЊАЛУКА - Упркос потешкоћама које прате кретања у свјетској економији запослени у ваздухопловном заводу “Космос” из Бањалуке наставили су да раде истим темпом, а упоредо са тим ишчекују и план поспремања старих обавеза, за које би надлежни требало да дају зелено свјетло.

Директор “Космоса” Душан Вјештица рекао је “Гласу Српске” да је ово предузеће успјело задржати све купце, са којима су сарађивали и прије кризе која је завладала Европом. Ситуација у свијету, истакао је он, свакодневно утиче и на пословање овог предузећа, јер успорава одређене процесе и диже цијену, између осталог, репроматеријала.

- Уз много среће ваздухопловни завод је успио да настави сарадњу са партнерима, са којима је и до сада радио. Што се тиче европског тржишта, наши партнери преживљавају озбиљне изазове, због чега нам стално упућују молбе да смањимо цијене. Настојимо да им изађемо у сусрет колико год је то могуће - казао је Вјештица.

Додао је да је вишегодишња пракса “Космоса” да 40 одсто послова везује за намјенску индустрију, а остатак за цивилно тржиште. Уназад неколико година за Аустрију и Њемачку ово предузеће ради различите металне конструкције, а присутно је, како каже, и на домаћем тржишту.

Међутим, напомиње Вјештица, “Космос” никако не може да се извуче из наслијеђеног дуга.

Према његовим ријечима, по доласку на мјесто директора затекао је дуг од  24,5 милиона марака, од чега је сервисирано више од 45 одсто.

- Ових дана наш план финансијског реструктурирања, односно претварање обавеза из претходног периода овог друштва у капитал, а по прибављеном мишљењу Инвестиционо-развојне банка РС, је стигао на разматрање Влади РС. Прошли четвртак сам био на сједници Владе, као извјестилац за финансијски извјештај. Очекујем да се, ако не на идућој сједници Владе, онда на сљедећој нађе и план финансијског реструктурирања друштва. Видим да је позитиван став, а причу су подржали и премијер и ресорни министар - рекао је Вјештица.

Обавезе из претходног периода, тврди он, гуше ово привредно друштво.

- Реструктурирање старих обавеза нама, као друштву, донијеће велики бенефит, јер ће сви запослени који имају неповезан радни стаж из тог периода, моћи да га повежу. На повезивање радног стажа чека много људи. Тачан број за сада немамо, јер захтјеви радника, који су давно отишли, готово свакодневно пристижу. Такође ћемо смањити и неке додатне, а непотребне трошкове које имамо због тог процеса. Сматрам да ћемо након тог реструктурирања направити озбиљније искораке у пословању - казао је Вјештица.

У “Космосу”, истиче он, тренутно има близу 80 стално запослених, а како посао не би трпио ово привредно друштво неријетко ангажује и пензионере.

- Вољели бисмо да имамо више младе радне снаге, да се мотивишу за ова специфична занимања. Међутим, стање је такво какво је и ми се морамо прилагођавати ситуацији - рекао је Вјештица.

Рок

Ваздухопловни завод “Космос” има рок до 2030. године да заврши процес финансијског реструктурирања, али да је циљ да се то раније заврши како би се предузеће ријешило старих дугова. Према ријечима Душана Вјештице, план реструктурирања отворен је 2016. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана