Имовина паљанске Фабрике мотора на добошу

Данијела Бајић
Имовина паљанске Фабрике мотора на добошу

ПАЛЕ - Иако је једно привредно друштво из Србије било заинтересовано да оживи паљанску Фабрику мотора специјалне намјене, повјериоци су одлучили да имовина овог предузећа у стечају ипак буде продата, јер ће на тај начин бити прикупљено више новца за подмирење вишемилионског дуга.

Стечајни управник Миро Клепић казао је за “Глас Српске” да је привредно друштво “Opteol robotics” из Београда прошле године изразило жељу да реорганизује ово некадашње војно предузеће и покрене производњу те доставило анализу, која ипак није добила зелено свјетло на сједници Скупштине повјерилаца.

- Београдско привредно друштво нам је, поред улагања, покретања производње и запошљавања једног броја радника, понудило и да измири повјериоце у једном дијелу њихових потраживања. Главни повјериоци су бивши радници и Пореска управа РС - казао је Клепић.

Додао је да им се та понуда учинила примамљивом, због чега су израдили план и поднијели га надлежном суду.

- Нажалост Пореска управа РС није била задовољна износом намирења, јер су сматрали да ће се боље намирити уколико се настави продаја имовине стечајног дужника - истакао је Клепић.

Према његовим ријечима, од имовине овог стечајног дужника још ништа није продато, иако је претходних година било неколико покушаја.

- Покушаћу још једном да нађемо неког заинтересованог купца, односно понуђача који би купио цјелокупну имовину и наставио производњу. То ће сада бити доста теже, с обзиром на то да је све мање субјеката која би имали интерес за тако нешто - казао је Клепић, истичући да је за оживљавање ове фабрике било још заинтересованих компанија, али да нико осим “Optoel robotics ” није доставио понуду.

Према његовим ријечима, процијењена вриједност непокретне имовине овог стечајног дужника је око 1,8 милиона марака, док је покретна тешка 3,5 милиона КМ.

- Само потраживања радника, њих 147, износе више пет милиона марака - рекао је Клепић.

Стечајни поступак над Фабриком мотора специјалне намјене отворен је у фебруару 2019. године, а прије отварања стечаја друштво је било од стратешког значаја за Српску, са већинским државним капиталом и искључивом дјелатношћу у области намјенске, војне индустрије, односно производни програм се односио на ремонт тенковских мотора.

Међутим, због лимитираности тржишта дошло је до низа потешкоћа у пословању. Проблеми су настали како у производњи резервних дијелова, тако и у пословању са кооперантима. Фабрика је у јануару 2018. године потписала уговор са Министарством одбране Србије за ремонт десет тенковских мотора, а вриједност договореног посла била је нешто већа од милион КМ. Тада је истакнуто да је дугорочни план да Србија приватизује ово паљанско предузеће, што се није десило те је због дугова према радницима и Пореској управи РС, који су премашили осам милиона марака, предузеће отишло у стечај.

Значај

Оживљавање Фабрике мотора специјалне намјене за општину било би, према ријечима начелника Пала Бошка Југовића, од великог значаја, јер би значило просперитет локалној заједници, становништву, али и шире.

Ради се о фабрици која је, како је раније навео, вршила ремонт тенковских мотора војске бивше Југославије те је предузеће које се не може посматрати само локално, већ у много ширем контексту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана